Planter har brug for næringsstoffer for at vokse sig store og flotte. Hvor meget gødning de forskellige planter har brug for varierer og afhænger af størrelsen på planten. Plantestørrelsen afgør nemlig hvor meget gødning den har brug for, læs altid brugsanvisningen på pakken. Det er bedre at tilføre gødning i små portioner løbende frem for at gøde i store doser få gange om året.
Hvornår skal du gøde?
De fleste planter skal gødes om foråret, når jordtemperaturen når over 5 grader. Det vil typisk være i april.
Gødning til rosenbedet
Forbyg angreb af svamp på bladene ved at give roserne næring, da sultne roser er mere modtagelige overfor sygdomme. I det tidlige forår kan du med fordel topdresse rosenbedet med en god kompost eller jordforbedring. Således undgår du ukrudt i bedet og næring og fugt bevares bedre.
Gød roserne i begyndelsen af april, maj, juni, juli og august. Gød ikke roserne efter sommeren. Vælg gerne en speciel rosengødning, da den er tilpasset rosens behov. Fra starten af juni og frem til slutningen af juli, anbefaler vi brugen af Gro Green bladgødning. Det holder dine roser sunde og modstandsdygtige overfor svampe, meldug og stråplet.
Gødning til hække
Husk at give hækplanterne forårsgødning. Det er især vigtigt for de unge hække, der har brug for at vokse godt til.
Gødning til græsplænen
En velplejet græsplæne som får tilført næring, er mere modstandsdygtig overfor mos og ukrudt. Gød gerne plænen midt i april, midt i maj, primo juni og primo august for at plænen bliver tæt og græsfyldt. Vælg gerne en organisk plænegødning, som ikke sætter turbo p væksten af græsset, så det ikke skal klippes så tit.
Gødning til frugtbuske og – træer
Frugtbuske og frugttræer skal gødes et par gange i vækstsæsonen i forår/ sommer.
Gødning til stedsegrønne planter
Stedsegrønne planter som taks, thuja, buksbom og laurbærkirsebær skal have havegødning et par gange i vækstsæsonen.
Hvilke type gødning skal du vælge?
Der findes kunstgødning og organisk gødning. Der er både fordele og ulemper ved begge dele.
Fordele og ulemper ved kunstgødning
Kunstgødning er syntetisk produceret gødning, som tilfører planterne kvælstof, der forbedrer hele plantens vækst. Fosfor, der forbedrer plantens energiomsætning. Kalium der styrker rødderne og gør plænen mere modstandsdygtig over for sygdomme. Fordelen ved kunstgødning er, at planten optager næring fra gødningen ret hurtigt, og hvis du står med en plante, der har tydelige symptomer på at den mangler gødning, bør du vælge at give kunstgødning. En anden fordel ved kunstgødning er, at den er billigere end organisk gødning, men ulemperne er at virkningen er forbigående. Du kan få Nitrofoska kunstgødning i pilleform.
Fordele og ulemper ved organisk gødning
Organisk gødning er produceret af naturlige næringsstoffer, der stammer fra planter og dyr. Næringsstofferne fra organisk gødning frigives langsomt og derfor omtales organisk gødning som langtidsvirkende. Planterne optager næringen i eget tempo efter behov. Når du vælger organisk gødning, risikerer du ikke, at planten får rødderne svedet pga. overdoseret gødning. En anden fordel ved at vælge organisk gødning, er at den har en jordforbedrende virkning. Ulempen ved organisk gødning er, at den har stærkere ”duft” end syntetisk gødning. Du kan med fordel vælge den organiske gødning til de spiselige planter.
Starthjælp til planter ved plantning.
Når du planter hækplanter, roser, frugtbuske og frugttræer anbefaler vi på det kraftigste at iblande noget komposteret kogødning i plantehullet. Komposteret gødning fungerer som en slags madpakke til planten og giver den de optimale betingelser for at etablere sig og vokse. Den har også jordforbedrende virkning og giver jorden en bedre struktur ved at tilføre nyttige bakterier og mikroorganismer, der skaber sund flora.
Dosering: ved plantning af træer og buske er tommelfingerreglen 1 del kogødning til 3 dele jord.
Er du i tvivl? Spørg os!
Hylderne med gødning kan være svære at overskue, og hvis du vil gøre det bedste for dine planter, så tag endelig en snak med én af vores gartnere, der kan guide dig vedrørende de såkaldte ”all around gødninger” eller specialgødninger til surbundsbedet, rosenbedet, græsplænen, m.m.