Der er mange ting vi skal tage stilling til, når vi mister en af vores kære, og det kan også være svært at forholde sig til beplantning af gravstedet. Her kommer vi med vores bud på gode planter til gravstedet. I princippet kan du plante hvad som helst, så længe du tager jord-klimaforhold i betragtning. Men du vil altid opnå det smukkeste resultat ved at sætte dig ind i de forskellige muligheder og at planlægge på forhånd.

Det er selvfølgelig vigtigt, at gravstedet fremstår smukt og ordentligt, og vi kan også hjælpe dig med at vælge løsninger som er nemme at vedligeholde på sigt.  Derudover kan vi hjælpe dig med at arrangere gravstedet i overensstemmelse med den afdødes yndlingsplanter, farve eller andet. Det er en rigtig god ide at bruge stedsegrønt, fordi det er grønt året rundt.  For at give gravstedet mere liv og gøre det personligt, anbefaler vi at kombinere det grønne med små træer og blomster- f. eks en blodbøg, et lille frugttræ eller en rose.

4 små træer til gravstedet

Opstammede eller små podede træer fylder knap så meget og egner sig derfor perfekt til beplantning af gravstedet, også fordi du kan plante i jorden under træet og således udnytte gravstedets beskedne plads optimalt.

 • Japansk lønAcer palmatumer et utroligt smukt lille træ med let løv og skønne høstfarver. Trives bedst i læ.
 • Røn, Sorbus ‘Fastigiata’ er en søjleformet pyramiderøn som ikke fylder meget i bredden.
 • Æble, Malus. Et lille pryd- æbletræ der får både blomster og spiselig frugter. Vælg et træ som er podet på en dværgestamme, så træet ikke bliver for stort.
 • Kristtorn, Ilex, er et mindre, stedsegrønt træ med karakteristiske, tornede blade med røde eller sorte bær.

5 buske der egner sig godt til gravstedet

 • RoseRosafindes i mange forskellige sorter, variationer, størrelser og farver. De remonterende sorter blomstrer lige til frosten kommer.
 • Hortensia findes også i mange sorter og de er hårdføre buske. De findes i mange spændende farver, så de kan tilpasses gravstedets udtryk og farveholdning. Spørg inden du køber hvilke slags der kan klare vinteren i det fri.
 • Syrisk roseHibiscus syriacus, er en utrolig smuk busk der blomstrer i sensommeren med farvestrålende blomster i blå, violet pink, hvid, afhængig af sorten.
 • Småbladet buksbomBuxus microphylla, er en mere gængs busk til gravstedet. Den vokser langsomt og egner sig til at blive formklippet som for eksempel kugle eller i kassefacon.
 • Bloombux, er en stedsegrøn krydsning mellem Rhododendron og buksbom. Den tåler alm. god jord og får fine hvide rosa blomster.

6 planter der dækker bunden af gravstadet

 1. Krybende dværgmispelCotoneaster sal. repens, er en af de mest gængse planter og passer ind overalt.
 2. TrædebregneCotula squalida, er en nem, robust plante som danner et tæt, grønt tæppe og den trives overalt.
 3. Guldjordbær, Waldsteinia ternata, er en stedsegrøn der holder på jordens fugtighed og er god til at forhindre at ukrudt spirer frem.
 4. SingrønVinca, er en meget nem bunddække plante. Den kan nemt klippes i den ønskede højde og kan nemt rives op med roden, hvis den breder sig for meget.
 5. Krybende benvedEuonymus fortunei, er utrolig nem at have med at gøre og fås i flere bladfarver.
 6. Smalbladet timian, Thymus serphyllum, skal dyrkes på et tørt og solrigt voksested. Der findes forskellige blomsterfarver: rødlige, violette og hvide som er utroligt smukke og elegante.