Beskæring af havens træer og buske

Mange haveejere har en vis frygt for at beskære træer og buske i haven. Dette er dog uden grund. Med et kendskab til grundprincipperne i beskæring, er det bare at komme i gang. En korrekt beskæring på det rigtige tidspunkt giver planterne gode betingelser for at udvikle sig, som vi ønsker. I det følgende gennemgås de vigtigste ’regler’ for årets beskæringer. Sæt dig ind i disse, og tag dig god tid, når du beskærer, så får du det bedste resultat.

Brug altid rene og skarpe værktøjer til at beskære træerne

Anskaf dig som det første noget godt værktøj til arbejdet. Som minimum en havesaks af god kvalitet. Skal du beskære frugt- og prydtræer, vil du også blive glad for en beskæresav. Du kan over hele året fjerne grene eller kviste, der på den ene eller anden måde sidder forkert eller er i vejen. De større projekter bør følge den beskæringskalender, som der linkes til nederst på siden. Når du beskærer dine prydbuske er det vigtigt, at flere af de ældste grene skæres helt til bunden. Dette forynger planten og giver luft. Start altid med at gøre dig klart hvilket formål dine træer og buske har. Er de beregnet som solitærplanter eller hæk? Har du dem for deres blomstring? Solitærplanter må ofte gerne blive store, men de har også brug for beskæring.

Hvornår er det bedste tidspunkt til at beskære træer og buske?

Det rigtige beskæringstidspunkt er også meget vigtigt i forhold til planternes blomstring. Et forkert tidspunkt kan betyde, at du fjerner blomsterknopper, som skal blomstre i år. Et par gode regler at huske er, at træer og buske med blomstring inden midsommer beskæres efter blomstring. Tilsvarende beskæres planter med senere blomstring i det tidlige forår. Ved beskæring af visse grupper af træer, er det vigtigt at kende deres vækstrytme. Dette er de såkaldte blødere, som er kendetegnet ved, at de allerede fra januar begynder deres saftstigning. Dette betyder, at en for en sen beskæring for tæt på løvspring, kan resultere i en forblødning. Til bløderne hører træarter som birk, valnød, ægte kastanie, japanske kirsebærtræer, hjortetaktræ og morbær. Også vinplanterne og alle stenfrugter som kirsebær og blomme hører til denne gruppe. Beskæringen skal derfor foretages i vækstsæsonen. Dette kan være i sensommeren eller det tidlige efterår. Undlad altid at smøre fladerne med sårbalsam, da man risikerer at lukke blandt andet svampe inde.

Har du  spørgsmål? Du er altid velkommen til at spørge gartnerne i planteskolen til råds.