Åbent i hverdage: 09.00 - 17.30, weekender samt helligdage: 10.00 - 16.00

Frugttræer til plantning i haven

Frugtræer

I Gug Planteskole finder du et stort udvalg af frugttræer velegnet til villa haver. Vi producer selv årligt 1000 frugttræer og tilkøber gode danske frugtbuske oftest dyrket med biologisk bekæmpelse, hvilken gør dem sunde og kraftige til de nordjyske haver.

Plantning af frugttræer i haven
Grav et stort hul – 6-8 gange klumpens størrelse – og løsn jorden rigtig godt i bunden.
Bland minimum 25 l Komposteret Kogødning® i plantehullet. Er jorden meget mager kan der iblandes 8-10 kg. Ler i jorden nedeunder og ved siden af klumpen.

Hele klumpen plantes 8-10 cm. under jordoverfladen. Lad jorden falde ind modstamme, således at vandet ledes ind til træet.

Vand rigeligt ved plantningen og fremover. Vær især opmærksom i tørre perioder i det tidlige forår og under blomstring. Forår og sommer vandes der i tørre perioder hver 14. dag.

Hold al vækst væk ca. 80 cm. i diameter omkring træerne i de første 10 år.
Er de gamle træer sløje, med revnede frugter eller bladfald – da er tiden inde til fornyelse.
Er træerne 10-15 år gamle, kan man udenfor vækstsæsonen i oktober-april forsøge sig med pæleborsmetoden.

Med et pælebor laves 4-5 huller ned omkring rødderne. Til disse huller tilføres i alt 40 l komposteret Kogødning® og 10 kg ler. Dog undlades leret ved en tung jord.
Det er vigtigt, at det tilførte vækstmedie kommer helt ned til rødderne. Jævn almindelig havejord udover hullerne opfyldning. Herefter er en løbende vanding vigtig foråret igennem, da rodnettet kan være skadet og jorden er løsnet.

Ca. hvert 3-5 år kan pæleborsmetoden anvendes.
Husk: planteskolen udlåner altid pælebor GRATIS i 1 døgn.

Beskæring af havens frugttræer
Når du planter frugttræer i din have er det for at kunne høste egne frugter, men for at nå hertil bør du kende til nogle enkle principper for beskæring. Du kan naturligvis altid få masser af frugt i kurven uden beskæring, men af hensyn til træerne størrelse og ikke mindst træernes og frugternes sundhed, bør du bruge lidt tid på at lære beskæring. Læg mærke til træerne i den lokale frugtplantage næste gang du køber frugt. Disse er ikke særligt høje og meget åbne i kronerne. Dette giver sundere træer, som ikke så let angribes af sygdomme og svampe, da kronerne er luftige. Solen får også lettere ved at sikre de rette lysforhold for frugtudviklingen og der sættes også flere frugter. Sidst men ikke mindst giver den rigtige beskæring et frugttræ, som både er lettere at plukke fra, men som også kan blive et smukt og velformet prydtræ i haven.

Beskæring er ofte noget der kan give nybagte haveejer grå hår på hovedet, da de ser det det som noget vanskeligt og mystisk. Det er der overhovedet ingen grund til. Betragt først og fremmest din beskæring som et middel til at du og din familie kan få glæde af frugthøst mange år frem.

Æble- og pæretræer udvikler sig bedst, hvis de beskæres. Disse kan i princippet beskæres hele året rundt, da de er gode til at stå imod selv større beskæringer. Dog bør du altid undgå at beskære mens træerne blomstrer, da du ellers vil fjerne meget af grundlaget for årets frugtsætning.

Dine kirsebær og blommer beskæres med blade på træerne og altid umiddelbart efter høst. Disse træer beskæres normalt så lidt som muligt. Træerne kan dog løbende udtyndes let henover sæsonen, hvis man vurderer, at der er behov for det.

En vinterbeskæring af æbler og pærer giver oftest den bedste mulighed for at vurdere størrelse og opbygning, da der ikke er blade på. Dette kan tale for en vinterbeskæring. Omvendt kan du i sommerens løb måske bedre få en fornemmelse for formen, og se hvilke grene der ikke udvikler frugt og eventuelt skygger for andre. Fjern disse grene på dette tidspunkt. I forbindelse med frugtplukningen afslører det sig også tydeligt, hvilke grene der kan være vanskelige at høste fra. Da kan de fjernes, mens man kan har overblik over, hvor problemerne er.

Det gælder for ethvert beskæringsarbejde i haven, at man altid skal bruge rent og skarpt værktøj, så snitfladerne bliver så jævne som muligt. Dette vil være med til at sikre, at træerne ikke så let vil angribes af sygdom- og svampeangreb. 

Så vidt muligt bør du altid fjerne grene ved basis eller i forbindelse med større sidegrene. 

Ved grenens udspring er der en krans eller krave omkring grenen. Denne krave er end del af grenens sårhelingsberedskab. Derfor er det vigtigt, at denne bevares ved beskæringen. Skæres den bort, kan såret ikke hele, men skæres for langt fra kraven, kan det også give problemer. Så kan arvævet nemlig ikke vokse hele vejen ud over den tilbageblivende grenstab, og såret lukker ikke. Undlad helst at bruge alle former for pasta til at dække sår, da du risikerer, at lukke sygsomme og svampe inde. Lad selv træet stå for helingen.
Her i planteskolen kan du altid hente råd til både sortsvalg, plantning, pasning og beskæring.

Æble- og blommeviklerfælder
Når man har glædet sig til sommerens frugter, er det ikke sjovt at opdage orm i æblerne eller blommerne. De små ’orm’ er larver af æble- og blommeviklere, og de gnaver sig igennem frugterne og kan lave stor skade. For at reducere risikoen for larver i frugterne, kan man købe og ophænge såkaldte feromonfælder i sine frugttræer. Pakningerne indeholder en fælde, limplader og feromonkapsler. Feromonet er hunnernes duft, så hannerne tiltrækkes og fanges på limpladerne. Derved kan de ikke befrugte hunnerne, og sæsonens plage skulle gerne være afværget. Man skal være tidligt ude med sine fælder. Faktisk skal de hænges op i træerne under eller lige umiddelbart efter blomstringen, da der er her de første viklere viser sig i haven. Det er ikke nødvendigt med mere end én fælde pr. frugttræ. Det er vigtigt, at man med tre til fire ugers mellemrum udskifter sine limplader og feromonkapsler. Du kan naturligvis altid komme i planteskolen og få råd vedrørende brugen af fælderne i dine have.

 

Frugttræer vi har 18 sorter Æbler, 6 sorter pære, 5 sorter Blommer og 4 sorter kirsebær fast i sortiment velegnet til villa haver.
Derudover har vi nogle på dværg stamme og vildstamme i æble.
Familietræ hvor der er podet 3 sorter på findes fast i æble- og pæretræ
Espalie træer til væg eller hegn eller op af et par tråde.
Sydfrugt Fersken, nektarin, abrikos og figner haves fra fast fra midt august til juni.
Nødder storfrugte Hassel, Valnødder og kastanjer findes også i butikken de meste af året.

Frugt og bær avler i Danmark har lavet en liste med de træer der er nemme at dyrke i danske haver se mere på denne liste:

Send en uforpligtende forespørgsel

Dit navn (skal udfyldes)

Dit telefonnummer (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked

Det sidste billede er komposteret kogødning vi anbefaler at plante i og til jordforbedring. De tre første billeder er af nogle af vores mange æblesorter.

Trulli

Vær den første til at få vores attraktive tilbud! Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv inspireret og klogere på alt omkring havelivet.

Gug Planteskole

Gug Planteskole