Rhododendron er en elegant og smuk plante med en overdådig blomstring. Den findes i mange sorter, farver og størrelser.  Der er både løvfældende og stedsegrønne rhododendron  og de har mange anvendelser. Udover at pryde haven kan rhododendron med fordel bruges til hæk, afgrænsning eller rumdeling i haven.  Du kan forvente, at din rhododendron hæk vokser ca. 25 cm pr. år og den tåler hård beskæring. Hvor bred skal den plantes? En tommelfingerregel er, at hvis planten er 40 cm i bredden så plant med 80 cm afstand. Det er dog et temperaments og tålmodigheds spørgsmål.

Plantning og pasning af rhododendron

Rhododendron hører til nogle af de nemmeste og sundeste planter i haven. Dog under forudsætning af, at planten får en god etablering og får den korrekte pasning derefter. Én af de største fordele ved rhododendron er, at når den først er etableret, så er den nem at passe. De forskellige sorter blomstrer fra slutningen af april og frem til juli. Du kan med fordel plante forskellige sorter i haven, så får du en længere periode med blomstrende rhododendron.

Plant gerne rhododendron enten om foråret eller i efteråret, men i princippet kan du plante hele året rundt, så længe der ikke er frost og du kan grave i jorden. Jorden skal nemlig være luftig, så planternes rødder, kan få den nødvendige ilt.

Almindelig dansk havejord er temmelig lerholdig og kalkholdig og ikke egnet til plantning af rhododendron. Du skal bruge spagnum af god kvalitet som er grov og lys, og som har løs og let struktur. Køber du spagnum af lav kvalitet, risikere du at den hurtigt bliver til en kompakt klæg masse og omdannes til muld. Vi anbefaler på det kraftigste, at du køber noget ordentlig spagnum, for det er bestemt ikke ligegyldigt.

5 vigtige ting vedr. rhododendron

  • Rhododendroner  surbundsplanter  der trives bedst i jord med en pH værdi på omkring 4-5. En pH værdi på 7 eller højere er decideret skadelig for planten. Plant den i spagnum af god kvalitet.
  • Skal gødes én gang om året efter afblomstring.
  • Rhododendron bør ikke plantes dybere end den har stået i potten.
  • Må ikke tørre ud og skal vandes moderat.
  • Rhododendroner ikke skyggeplanter, de er fra naturens side  bjergplanter og vil gerne have lys og luft.

Ofte stillede spørgsmål om rhododendron

De mange forskellige typer af rhododendron blomstrer på forskellige tidspunkter af året. Men du kan regne med at nyde blomsterne på din rhododendron i årets varme måneder henover sommeren. Nogle sorter har tidlig blomstring, der begynder i april måned, mens andre blomstrer frem til juli måned.  Der findes også sorter, som blomstrer i starten af september.

Du kan med fordel foretage en let beskæring af din rhododendron på årlig basis, når den er afblomstret. På den måde er du med til at sikre, at den holder præcis den form du ønsker. 

Er din rhododendron derimod vokset vildt til, så kan du med fordel skære den kraftigt til, så den igen får formen du ønsker. Den kraftige klipning bør du foretage først på sæsonen i april måned, så den har sommeren til at komme sig ovenpå klipningen.

Som hovedregel bør du gøde din rhododendron i starten af sæsonen i april måned med en organisk surbundsgødning beregnet til rhododendron og igen omkring i juni.

Du kan med fordel plante din rhododendron enten om foråret eller en gang i efteråret. Du kan faktisk plante den året rundt, det er blot vigtigt, at der ikke er frostgrader, og at du kan grave i jorden. 

Rhododendron er surbundsplanter, der trives bedst i jord med en pH-værdi på omkring 4-5. En værdi på 7 eller højere er skadelig for planten. Plant altid rhododendron i sphagnum, af god kvalitet. 

Det er vigtigt, at jorden er luftig, så planternes rødder får den rette mængde ilt. Når du planter din rhododendron i jorden, bør du ikke plante den dybere end den har stået i potten.

Du kan købe rhododendron online via vores webshop. Du kan også besøge vores planteskole i Gug og udvælge en selv.