danske havecentre
danske havecentre
danske havecentre

Rhododendron er en elegant og smuk plante med en overdådig blomstring. Den findes i mange sorter, farver og størrelser.  Der er både løvfældende og stedsegrønne rhododendron  og de har mange anvendelser. Udover at pryde haven kan rhododendron med fordel bruges til hæk, afgrænsning eller rumdeling i haven.  Du kan forvente, at din rhododendron hæk vokser ca. 25 cm pr. år og den tåler hård beskæring. Hvor bred skal den plantes? En tommelfingerregel er, at hvis planten er 40 cm i bredden så plant med 80 cm afstand. Det er dog et temperaments og tålmodigheds spørgsmål.

Plantning og pasning af rhododendron

Rhododendron hører til nogle af de nemmeste og sundeste planter i haven. Dog under forudsætning af, at planten får en god etablering og får den korrekte pasning derefter. Én af de største fordele ved rhododendron er, at når den først er etableret, så er den nem at passe. De forskellige sorter blomstrer fra slutningen af april og frem til juli. Du kan med fordel plante forskellige sorter i haven, så får du en længere periode med blomstrende rhododendron.

Plant gerne rhododendron enten om foråret eller i efteråret, men i princippet kan du plante hele året rundt, så længe der ikke er frost og du kan grave i jorden. Jorden skal nemlig være luftig, så planternes rødder, kan få den nødvendige ilt.

Almindelig dansk havejord er temmelig lerholdig og kalkholdig og ikke egnet til plantning af rhododendron. Du skal bruge spagnum af god kvalitet som er grov og lys, og som har løs og let struktur. Køber du spagnum af lav kvalitet, risikere du at den hurtigt bliver til en kompakt klæg masse og omdannes til muld. Vi anbefaler på det kraftigste, at du køber noget ordentlig spagnum, for det er bestemt ikke ligegyldigt.

5 vigtige ting vedr. rhododendron

  • Rhododendroner  surbundsplanter  der trives bedst i jord med en pH værdi på omkring 4-5. En pH værdi på 7 eller højere er decideret skadelig for planten. Plant den i spagnum af god kvalitet.
  • Skal gødes én gang om året efter afblomstring.
  • Rhododendron bør ikke plantes dybere end den har stået i potten.
  • Må ikke tørre ud og skal vandes moderat.
  • Rhododendroner ikke skyggeplanter, de er fra naturens side  bjergplanter og vil gerne have lys og luft.