Friskopgravede kartofler fra haven smager fantastisk, og det er slet ikke så svært, at dyrke dem. Hvis du vil kaste dig ud i dyrkning af egne kartofler, så skal du lægge nye knolde til forspiring senest midt februar eller begyndelsen af marts.

Valg af sættekartofler sort

Der findes mange forskellige sorter sættekartofler, der varierer i udseende, smag og sygdomsresistens. Der er meget tidlige sorter, tidligere sorter, middeltidlige og sene sorter, og du kan med fordel dyrke forskellige sorter for at forlænge høstsæsonen. Se alle læggekartofler sorter her.

Ønsker du at høste kartofler i starten af sæsonen, skal du vælge tidlige kartoffelsorter. Vi kan anbefaler sorterne `Cerisa` og `Arielle`. De er begge to resistente overfor diverse sygdomme og giver højt udbytte med mange knolde.

Sættekartofler versus kartofler fra køleskabet

Har du oplevet at glemme en pose kartofler i køleskabet, og så har de spiret? Selvom forspiringen ikke får de optimale betingelser i et køleskab, hvis der går tilstrækkeligt tidtilstrækkeligt tid vil kartoflerne forspire.

Du har måske overvejet bare at bruge dem som sættekartofler, men er det en god ide? Det korte svar er nej. Spisekartofler fra supermarkedet uden kendt oprindelseegner sig ikke godt som læggekartofler, da de blandt andet kan give sygdomme, der spredes. Køb i stedet læggekartofler, der er kvalitetskontrolleret produceret af en kartoffelavler.

Forspiring af sættekartofler

 1. Før du kan komme læggekartoflerne i jorden, skal de forspire.
  Sådan forspirer du læggekartoflerne:

  • Læg knoldene i æggebakker eller i en kasse – gerne med fugtig spagnum i bunden.
  • Placér dem lyst ved 10 – 15 grader.
  • Efter ca. 3 uger er de første spirer brudt frem.
  • Undgå at knoldene tørrer ind.

Forspiring af sættekartofler i spiringskasser

Hos os kan du også få sættekartofler fra Langholt i forspiringskasser, der er klar til at sætte et lyst sted. Du skal bare stille kassen et lyst og lunt sted, og vente på, at kartoflerne spirer. Forspiringskasserne giver ideelle vilkår til kartoflerne, da de ikke bliver klemt og stødt, som det kan ske i en pose. Der er også lufthuller og afstand i kasserne,  som sikrer en mere hensigtsmæssig opbevaring og forebygger spredning af råd, udtørring eller dannelse af for lange spirer

Udplantning af sættekartofler

Når køkkenhavens jord er over 8 grader (det vil typisk være en gang i april), skal du lægge de forspirede knolde i jorden. Du kan med fordel dække kartoflerne med fiberdug eller plastik, så vil jorden opvarmes hurtigere. Kartoflerne elsker løs jord, så sørg for, at jorden er gennemarbejdet ned i 15 cm dybde.

Læg knoldene i 6 cm dybde med 20 – 30 cm mellem knoldene i rækker med min. 40 cm afstand. Det tager ca. 60 dage fra lægning af forspirede kartofler til høst.

Husk at holde ukrudt nede ved at hyppe jorden op i en vold på omkring 8 cm omkring kartoffelplanterne. Hypningen er vigtig for at sikre, at kartoflerne får lys og ikke bliver grønne.