Gøremål i haven i efteråret

Hvordan skal haven se ud til næste år?

  • Det er nu du skal sætte hvidløg. Se flere gartnertips om hvidløg her.
  • Du kan med fordel anlægge en ny græsplæne nu eller reparerer den allerede etablerede græsplæne.
    Jorden er varm og frøene spirer på denne tid dobbelt så hurtigt som om foråret. Dog senest midt i oktober.
  • Gå på jagt efter skadedyrene – sneglene er meget aktive i fugtigt vejr.
    Det er klogt at gå på jagt, når det har regnet, så får du færre snegle i haven til næste år.
  • Forårsblomstrende stauder kan deles nu, eventuelt flyttes rundt, og samtidigt få rydet op i bedene.
  • Flyt de sarte planter ind i varmen
  • Forårs prydløg (tulipaner, narcisser, krokus, fritillaria) skal sættes i jorden om efteråret.
    Det er et hyggeligt og overskueligt projekt. Læs mere om prydløg her.
  • Gør rent i drivhuset.
  • Høst æbler og prøv disse spændende opskrifter på æblesmør og æbleboller. Se opskrifter længere nede på denne side.
  • Ingen grund til at gøde haven om efter oktober, da en del af næringsstofferne  går tabt og vaskes ud i jorden af regnen.
    Det er ikke bare spild af penge, men der er også risiko for at gødningen kan gå i grundvandet. Husk dog gødningen om foråret.
  • Grav gerne nogen kompostjord i haven og forbered på den måde haven til det kommende års vækst.

Den bedste plantetid for frugttræer, bærbuske og hækplanter

  • Rødderne kan nå at sætte små rodhår og er dermed klar til at vokse, når foråret melder sig.
  • Du vil få større udbytte af dine frugttræer og frugtbuske.
  • Planter der plantes i efteråret har større chance for at overleve og gro, og vil sparer dig for mange vandingder.
  • Rødderne kan nå at sætte små rodhår og er dermed klar til at vokse, når foråret melder sig.
  • Vejret er perfekt for de nye planter- hverken for varmt eller for tørt.
  • Stedsegrønne planter sætter mest rod om efteråret.
 

Æbleboller

  • 5 dl vand
  • 50 g økologisk gær
  • ½ dl olie (smagsneutral)
  • ca. 650 g hvedemel
  • ca. 300 g groft hvedemel
  • 2 æg
  • 3 tsk. kanel
  • 15 g salt
  • 20 g sukker
  • 300 g fint revet æble
  • 100 g hakket mørk chokolade

Alle ingridienser røres sammen, men vent med de revne æbler og chokoladen, som først tilsættes allersidst.
Dejen skal være tyk, men flydende. Lad den hæve tildækket en times til.
Derefter formes bollerne med en ske på en bageplade, hvor de efterhæver i ca. 30 min. Bages i 25 – 30 min. ved 200 grader.

Æblesmør

  • ½ kg skrællede æbler
  • 75 g brun farin
  • 2 cm frisk ingefær
  • 3/4 dl æblecider
  • ½ tsk. stødt kanel
  • ½ tsk. revet muskatnød
  • 1 knivspids stødt nellike
  • 1 stjerneanis
  • citronsaft af ½ citron

Æblerne skæres i mindre stykker, ingefær skrælles og hakkes fint. Kom alle ingridienser i en gryde og lad det simre ved svag varme i ca. 45 min.
Blend indholdet, så det bliver en ensartet masse. Nu skal æblesmørret igen stå i gryden ved svag varme til det koger ind og bliver gyldent.
Det kan tage 1 – 2 timer afhængigt af, hvor højt vandindholdet er i dine æbler. Hæld æblesmørret på rene glas med tætsluttede låg og opbevar det i køleskab.
Æblesmør kan erstatte smør på både rugbrød og lyst brød.