Hvad gør man mod mos i græsplænen?

hvad gør man mod mos i plænenen

En plæne fyldt med mos og totter af gulliggrøn mos i bunker ovenpå plænen er ikke et smukt syn. Mos vokser ved 2 grader varme, mens græsset gror ved 5-7 grader varme, så mosset får et forspring i forhold til græsset, og kan nemt overtage pladsen, så du ender med meget mere mos i plænen end græs. Mangel på lys og fugtigt klima skaber gode betingelser for at mosset gror, så hvis du vil have en grøn og græstæt plæne, er det vigtigt at give græsset bedre betingelser end mos for at vokse.

Her får du vores bud på hvordan du får mos væk fra din plæne, forebygger at mos kommer tilbage og styrker græsplænen, så du kan nyde en grøn, smuk og græsfyldt plæne. 

Hvorfor gror der mos i græsplænen?

Årsagen til mos i plænen er oftest mangel på lys, men tit vil det også skyldes mangel på kalk og den rigtige gødning. Hvis jordens pH er lav, vil plænen være mere modtagelig over for at mosset gro og spreder sig.  En anden grund til at mos i græsplænen er, at plænen klippes for lavt, hvilket skaber gode betingelser for mosset.

Sådan slipper du af med mos i græsplænen

  • Det er lettest at fjerne mosset i marts og april, da mospuderne ofte sidder løst. Husk at efterså bare pletter for at lukke af for mos og ukrudt. Sådan sparer du dig selv både for arbejdet med at fjerne mos og ukrudt, men du undgår også brugen af kemikalier i græsplænen. Når du fjerner mosset fra græsplænen, vil det give græsrødderne mere luft, hvilket i sig selv vil styrke græsset. 

  • Vil du spare dig selv for det hårde arbejde med at fjerne mosset manuelt, kan vi anbefale plænekuren TourTurf Lawn Sand Granules, der indeholder jern som svider mosset ned. Samtidig giver kuren græsset en sund grøn farve. Brug plænekuren i foråret, for at bekæmpe og forebygge mos i græsplænen. Tidligere blev der brugt jernvitriol, men siden 2018  må private ikke længere bruge dette middel, men TourTurf Lawn Sand Granules indeholder jern og har lignende virkning på græsplænen som jernvitriol og giver græsset en sund grøn farve. Brug plænekuren i foråret for at bekæmpe og forebygge mos i græsplænen.

  • Klip græsset 1 – 2 gange om ugen fra sidst i marts til slutningen af oktober. Undgå dog at klippe græsset alt for kort, da dette vil gøre din plæne mere sårbar over for mos og ukrudt. Klipper du græsset for kort, har det svært ved at vokse sig stærkt. Sæt derfor klippehøjden op, indtil du kan se, at mosset trækker sig.

  • Som årene går, vil jorden hvori græsset vokser, blive lettere sur. Derfor kan det være vigtigt at kalke plænen hvert efterår/vinter eller tidligt forår. Tjek eventuelt jordens pH- værdi, da den rette pH – værdi skaber bedre betingelser for græsset til at gro og gødning optages bedre. Det medvirker til en smuk og tæt græsplæne uden mos. Du kan købe en test og foretage pH målingen selv. Den optimale pH – værdi for græsplænen er mellem 6,5 – 7. I tilfælde af at den er lavere end det, bør du give plænen kalk, og hvis den er højere end 7 bør du give plænen en god organisk gødning.

  • Gød plænen midt i april, midt i maj, primo juni og primo august, for at plænen bliver tæt og græsfyldt. Når du skaber de optimale betingelser for græsset til at gro og trives, forebygger du samtidig vækst af mos og ukrudt i din plæne. Vælg gerne en organisk plænegødning  da den er langtidsvirkende og optages af græsserne i takt med behovet.

     Er du i tvivl om, om du skal vælge organisk gødning eller kunstgødning, så læs mere om fordelene og ulemperne ved organisk gødning og kunstgødning.

 

ny græsplæne

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: