Hvad gør man mod mos i græsplænen?

hvad gør man mod mos i plænenen

En græsplæne fyldt med mos og totter af gulliggrønne mostotter liggende i bunker ovenpå plænen er ikke et smukt syn.  Her får du vores bud på hvordan du får mos væk fra din plæne, forebygger at mos kommer tilbage og styrker græsplænen, så du kan nyde en grøn, smuk og græsfyldt plæne.

Hvorfor gror der mos i græsplænen?

Årsagen til mos i plænen er oftest mangel på lys, men tit vil det også skyldes mangel på kalk og den rigtige gødning. Hvis jordens pH er lav, vil plænen være mere modtagelig over for at mosset gro og spreder sig.  En anden grund til at mos i græsplænen er, at plænen klippes for lavt, hvilket skaber gode betingelser for mosset.

Sådan slipper du af med mos i græsplænen

Alt i alt drejer det sig om at give græsset bedre betingelser end mos for at vokse. Her får du vores tips til, hvordan du får en frisk, sund og tæt græsplæne uden mos.

  1. Det er lettest at fjerne mosset i marts og april, da mospuderne ofte sidder løst.
    Når du fjerner mosset fra græsplænen, vil det give græsrødderne mere luft, hvilket i sig selv vil styrke græsset.

  2. Riv blade af med en rive og husk at efterså bare pletter.

  3. Klipper du græsset for kort, har det svært ved at vokse sig stærkt. Sæt derfor klippehøjden op, indtil du kan se, at mosset trækker sig.

  4. Jernvitriol blev brugt i mange år for at bekæmpe mos. Reglerne er dog blevet skærpet omkring brugen af jernvitriol, og siden juni 2018 må private ikke længere bruge dette middel. Vi kan anbefale TourTurf Lawn Sand Granules der indeholder jern og har lignende virkning på græsplænen som jernvitriol og giver græsset en sund grøn farve. Brug plænekuren i foråret for at bekæmpe og forebygge mos i græsplænen.

  5. Som årene går, vil jorden hvori græsset vokser, blive lettere sur. Derfor kan det være vigtigt at kalke plænen hvert efterår/vinter eller tidligt forår. Tjek eventuelt jordens pH- værdi, da den rette pH – værdi skaber bedre betingelser for græsset til at gro og gødning optages bedre. Det medvirker til en smuk og tæt græsplæne uden mos. Du kan købe en test og foretage pH målingen selv. Den optimale pH – værdi for græsplænen er mellem 6,5 – 7. I tilfælde af at den er lavere end det, bør du give plænen kalk, og hvis den er højere end 7 bør du give plænen en god organisk gødning.

  6. Dernæst er gødning midt april, midt maj, primo juni og august altafgørende for, at din plæne igen kan blive tæt og græsfyldt. Er du i tvivl om, om du skal vælge organisk gødning eller kunstgødning, så læs mere om fordelene og ulemperne ved organisk gødning og kunstgødning.
græsplæneklipning

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst:

Kalk i græsplænen
Kalk i haven

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor dine planter ikke