Hvad gør man mod mos i græsplænen?

hvad gør man mod mos i plænenen

Drømmer du om en tæt og grøn plæne uden mos, så skal du begynde at handle tidligt om foråret! En plæne fyldt med mos og totter af gulliggrønt mos i bunker ovenpå plænen er ikke et smukt syn, men har du undret dig over, hvorfor mos let overtager din græsplæne? 

Hvorfor gror der mos i græsplænen?

Mos vokser og trives ved 2 grader varme, mens græsset gror ved temperaturer mellem 5 og 7 grader. Dette giver mosset en konkurrencefordel og tillader det let at overtage plænens areal, og din plæne ender med masser af mos i forhold til græs. Faktorer som mangel på lys, mangel på gødning, lav pH af jorden og fugtigt klima bidrager yderligere og skaber gode forhold for væksten af mos. 

Så, hvis du vil change the game og vil have en tæt og græsfyldt plæne uden mos, handler det om at give græsset bedre betingelser for at gro. Her får du vores bud på, hvordan du får mos væk fra din plæne, forebygger at mos kommer tilbage, og styrker græsplænen, så du kan nyde en grøn, smuk og græsfyldt plæne.  

Sådan slipper du af med mos i græsplænen

  1. Det er lettest at fjerne mosset i marts og april, da mospuderne ofte sidder løst. Husk at efterså bare pletter for at lukke af for mos og ukrudt. På denne måde sparer du ikke kun dig selv for arbejdet med at fjerne mos og ukrudt, men undgår også brugen af kemikalier i din græsplæne. Når du fjerner mosset fra græsplænen, vil det give græssets rødder mere luft, hvilket i sig selv vil styrke græsset.

  2. Brug en plænekur som f.eks. Osmo Vertigazon plænekur – en organisk plænekur baseret på organisk NPK gødning med tang, tilsat komposterede bakterier og med højt indhold af magnesium., der giver flot mørkegrønt græs. Kontinuerlig brug af organisk gødning medvirker til, at man får en sund og stærk græsplæne, der har modstandskræft overfor invasion af mos og ukrudt, samt slitage og tørke.  

  3. Typisk vil du klippe græsset 1-2 gange om ugen fra sidst i marts frem til slut oktober. Vær opmærksom og undgå at klippe græsset for kort, da dette vil gøre din plæne mere sårbar over for mos og ukrudt. Klipper du græsset for kort, har det svært ved at vokse sig stærkt. Sæt derfor klippehøjden op, indtil du kan se, at mosset trækker sig.

  4. Som årene går, vil jorden, hvor græsset vokser i, blive lettere sur. Dette bidrager til en smuk og tæt græsplæne uden mos. Tjek eventuelt jordens pH-værdi, da den rette pH-værdi skaber bedre betingelser for græsset til at gro, og gødning optages bedre. Det medvirker til en smuk og tæt græsplæne uden mos. Du kan købe en pH test og foretage pH-målingen selv. Den optimale pH-værdi for græsplænen er mellem 6,5 og 7. I tilfælde af at den er lavere end det, bør du give plænen kalk, og hvis den er højere end 7, bør du give plænen en god organisk gødning.

  5. Giv plænen tilstrækkelig næring og gød plænen midt i april, midt i maj, primo juni og primo august, så plænen bliver tæt og græsfyldt. Når græsset får gode betingelser til at gro, vil der ikke være plads til ukrudt og mos i din plæne. Vælg gerne en organisk plænegødning, da den er langtidsvirkende og optages af græsserne i takt med behovet. 

 

 Er du i tvivl om, om du skal vælge organisk gødning eller kunstgødning, så læs mere om fordelene og ulemperne ved organisk gødning og kunstgødning.

Kalk i græsplænen

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: