Amaryllis – sådan passer og plejer du den

Amaryllis

Kunne du tænke dig en blomstrende plante i de mørke vintermåneder?  Så kan vi på det varmeste anbefale Amaryllis, som også kaldes ridderstjerne. Den er én af vinterens smukkeste planter og den er virkelig imponerende med sine store, tragtformede blomster på ranke og blanke stængler. Amaryllis stammer fra den tropiske del af Sydamerika og kan pryde enhver julebord eller vindueskarm i den mørke vintertid.

Vidste du, at ….

  • Amaryllis på latin hedder Hippeastrum, som er en planteslægt med ca. 75 arter fra Sydamerikas græs – og skovområder?
  • Amaryllis findes i mange farver – stribede, melerede, fersken, rosa, dybrøde, lillarøde m.fl.
  • Hvis løget er stort, og du er heldig, kan du få 3 – 4 blomster.

Plantning og pasning af amaryllis

Brug en god pottemuld og vand den fyldte potte godt op. Placér løget, så det står så højt i potten, at kun halvdelen er dækket af jord. Lys og konstant varme er de optimale betingelser for at løget trives.

Alternativt kan du købe Amaryllis i potte, så springer du over selv at skulle sætte løget og vente på det vokser. Amaryllissen vil trives bedst på et lyst sted i hjemmet.

Vanding

Vand sparsomt, men vær opmærksom på, at pottejorden ikke tørrer helt ud. Løget må ikke soppe i vand, da det vil så rådne.

Blomstring

Blomstring sker, når rødderne er udviklede og løget er klar til at danne den 40 – 80 cm høje blomsterstængel, hvorpå de 2 – 4 store tragtformede blomster dannes.

Når amaryllis begynder at visne

Når amaryllisblomsterne er afblomstrede, skal du klippe de visne blomster af. Stilken visner ned af sig selv. Lad potten stå lyst i stuetemperatur.

Sådan får du din amaryllis til at blomstre år efter år.

  1. Når amaryllisblomsten er afblomstret og du har klippet de visne blomster af, skal du fra marts og frem til juni, gøde og vande moderat. Det er netop i denne periode Amaryllisløget samler kræfter til at blomstre. Du kan forvente, at der kommer flere grønne blade og at planten er frisk og frodig.
  2. Fra midt juli skal du trappe både vandingen og gødskningen ned. Bladene vil gulne og visne og skal fjernes, når de er helt tørre.
  3. Stil potten mørkt og dæk eventuelt med en hætte. Løget skal ikke have hverken vand eller lys og skal stå køligt ved max 18 grader. Lad løget stå der, indtil der titter lidt grønt frem. Vent med at vande indtil knoppen er helt fremme. Ellers kommer der sandsynligvis ingen blomst.
  4. Flyt derefter amaryllissen i lyset og begynd at give ganske lidt vand. Mens løget spirer og blomstrer, skal der ikke vandes ret meget. Når amaryllissen er afblomstret, kan hele processen starte forfra.

Amaryllis uden jord og vanding

Som noget forholdsvis nyt har man fundet en metode til at svøbe løget i voks og beklæde det med dekorative farver. Helt uden vanding og jord kan du efter nogle uger se, hvordan løget udvikler den fineste blomst. Kræver ingen pasning og er perfekt til julebordet. Du kan forvente en blomstringsperiode på ca. 3 – 5 uger.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Vi står altid klar med gode råd og vejledning til haven. Besøg os på Indkildevej 17 i Aalborg SØ, eller i vores webshop www.shop.gugplanteskole.dk 

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: