Planter har brug for næringsstoffer for at vokse sig store og flotte. Hvor meget gødning de forskellige planter har brug for varierer og afhænger af størrelsen på planten. Plantestørrelsen afgør nemlig hvor meget gødning den har brug for, læs altid brugsanvisningen på pakken. Det er bedre at tilføre gødning i små portioner løbende frem for at gøde i store doser få gange om året.

Hvornår skal du gøde?

De fleste planter skal gødes om foråret, når jordtemperaturen når over 5 grader. Det vil typisk være i april.

Frugtbuske – ribs, stikkelsbær, solbær, blåbær, hindbær m.fl skal gødes i april.
Frugttræerne skal også tildeles en portion gødning i april.
Stedsegrønne planter som taks, tuja, buksbom og laurbærkirsebær skal have en portion havegødning hvert forår.
Rosenbedet – forebyg angreb af svamp på bladene ved at give dem gødning. Sultne roser er mere modtagelige overfor sygdomme. Giv dem en forårskur ved at lægge et lag rosenjord eller god kompost under planterne. Roserne skal derefter have rosengødning hver måned frem til august.
Hække – husk at give hækplanterne forårsgødning. Det er især vigtigt for de unge hække, der har brug for at vokse godt til.

Fordele og ulemper ved kunstgødning

  • Kunstgødning er syntetisk produceret gødning som tilfører planterne :
  • kvælstof, der forbedrer hele plantens vækst
  • fosfor, der forbedrer plantens energiomsætning
  • kalium der styrker rødderne og gør den mere modstandsdygtig over for sygdomme
  • på gødningspakken står det som NPK

Fordelelen ved kunstgødning er, at planten optager næring fra gødningen ret hurtigt, og hvis du står med en plante, der har tydelige symptomer på at den mangler gødning, bør du vælge at give kunstgødning.  En anden fordel ved kunstgødning er, at den er billigere end organisk gødning, men ulemperne er at virkningen er forbigående. Du kan få kunstgødning i pilleform og i flydende form.

Fordele og ulemper ved organisk gødning

Organisk gødning er produceret af naturlige næringsstoffer, der stammer fra planter og dyr. Næringstofferne fra organisk gødning frigives langsomt og derfor omtales organisk gødning som langtidsvirkende. Planterne optager næringen i eget tempo efter behov. Når du vælger organisk gødning, risikerer du ikke at planten får rødderne svedet pga. overdoseret gødning. En anden fordel ved at vælge organisk gødning er at den har en jordforbedrende virkning. Ulempen ved organisk gødning er, at den har stærkere ”duft” end syntetisk gødning.

Starthjælp til planter der skal i jorden.

Når du planter hækplanter, roser, frugtbuske og frugttræer anbefaler vi på det kraftigste at iblande noget komposteret kogødning i plantehullet. Komposteret gødning fungerer som en slags madpakke til planten og giver den de optimale betingelser til at etablere sig og vokse. Den har også jordforbedrende virkning og giver jorden en bedre struktur ved at tilføre nyttige bakterier og mikroorganismer, der skaber sund flora.
Dosering – ved plantning af træer og buske er tommelfingerreglen 1 del kogødning til 3 dele jord.

Er du i tvivl? Spørg os!

Hylderne med gødning kan være svære at overskue, og hvis du vil gøre det bedste for dine planter, så tag endelig en snak med én af vores gartnere, der kan guide dig vedrørende de såkaldte ”all around gødningen” eller specialgødninger til surbundsbedet, rosenbedet, græsplænen, m.m.