danske havecentre
danske havecentre
danske havecentre

Vi fejrer Æblets uge i oktober

æbletræ til haven

En hel uge med fokus på æbler, smagsprøver, gartnervejledning og events. 

”An Apple af day keeps the Doctor away” eller ”et æble om dagen holder doktoren væk ” er et gammelt kendt ordsprog. Om et æble om dagen kan holde lægen væk, ved vi ikke, men vi ved, at det danske klima er ideelt til dyrkning af lækre æbler. Æbletræer er nemme at plante og passe, og kan give dig og din familie en god fornemmelse ved selvforsyning og trygheden ved at kunne dyrke selv.

Vidste du, at… 

  • æbler indeholder hele 6 mg C-vitamin pr 100 gr.
  • det danske klima er ideelt til dyrkning af saftige og lækre æbler.
  • der findes utallige æblersorter og smag, frugtkød og farve varierer meget.

Æblets Uge

Traditionen tro fejres Æblets Uge i oktober og dette tidspunkt er ikke valgt tilfældigt. Efteråret er årets bedste tidspunkt til at plante æbletræer i haven, da jorden stadig er lun efter sensommeren, og årstidens nedbør har blødt jorden op, så den er nem at plante i. Drømmer du om flere æbletræer eller andre frugttræer i haven, anbefaler vi, at du gør det netop nu.

Smagsprøver på danske æbler

Vi byder på smagsprøver på de forskellige æblersorter, så du kan finde dine favoritter, inden du køber et æbletræ. Smag opfattes individuelt og selvom vi ellers kan beskrive æblernes frugtkød, tykkelsen på skrællen og farven på æblet, kan vi aldrig videregive den helt. Der findes rigtige mange æblesorter, og den nemmeste måde at finde sine favoritter på, er at smage sig frem.

Lav din egen æblemost

Medbring dine egne æbler og så får vi den presset og pasteuriseret for dig. Du får din most i praktisk 3 ltr. emballage med tappehane. Arrangeres i samarbejde med MobilMost den søndag 3. oktober og fredag d. 10. oktober.  

  • Tidsbestilling ikke nødvendig, du skal bare møde op mellem 12.00 -15.00.
    Vær dog opmærksom på, at ventetid kan forekomme.
  • Maskinen skyller æblerne af inden de bliver presset til most. Der skal dog ikke være græs eller skidt på æblerne. Der må ikke være rådne æbler imellem.
  • Kommer du med mere end 150 kg æbler, giv os venligst besked inden.

Lær at svinge beskæresaksen som en pro

Mange haveejere har en vis frygt og usikkerhed omkring beskæring af frugttræer og buske. Beskæring er dog vigtig og nødvendig – det gør dine planter stærkere, haven mere frodig og resulterer i bedre kvalitet og sundhed på de frugter du høster.

Deltag i et gratis beskæringskursus og bliv klogere på beskæring. Det afholdes af gartner Per Jensen, som er den tidligere ejer af Gug Planteskole og som har været i gartnerfaget i mange år. Under Pers kyndige vejledning vil du lære at beskære planterne i haven og få nyttige gartnertips.

Du skal møde op i planteskolen torsdag d. 9. oktober enten kl. 11.00 eller kl. 13.00 eller søndag d.10. oktober enten kl. 13.00 eller kl. 14.00.  Tilmelding er ikke nødvendig.

Få en god æble snak med Natur Karsten

Mød frugttræsnørd og naturvejleder Karsten Hansen, også kaldet Karsten Kortbusk eller Natur Karsten lørdag d. 9. oktober mellem kl. 13 – 15.

Han kommer med det ”store æbleshow” og en masse viden om de utallige gamle æblersorter og deres historier. Han tager også nogle smagsprøver med, så du kan glæde dig til en dag med smag, duft og farve.

Hvis du har et æbletræ i din have, og er i tvivl om, hvilken sort det er, så er det oplagt at medbringe et par æbler. Karsten vil højst sandsynligt kunne fortælle dig, hvilken sort det er, dets historie og kvaliteter.

Æblequiz med præmier

Deltag i den sjove æblequiz, lær spændende fakta om æbler og vær med i lodtrækningen om saftige præmier. Du deltager ved at kigger forbi Gug Planteskole og tage quizzen. 

Plant æbletræer i efterårsferien

Hvis du har overvejet at plante æbletræer i haven, anbefaler vi, at du gør det netop nu, da efteråret er helt specielt godt at plante træer i. At plante træer i efterårsferien er en hyggelig og dejlig familie aktivitet, hvor hele familien kan være med. Se det store udvalg af æbletræer i vores webshop her. Få vejledning og rådgivning om plantning af æbletræer fra én af vores gartnere eller læs plantevejledningen af æbletræer her.

Kan familien ikke blive enige om hvilken sort, der er den bedste, kan vi anbefale et familietræ, som er podet med 3 forskellige sorter. Der er flere fordele ved at plante et familietræ du får bedre bestøvning, bedre frugtsætning og forlænget høstsæson. Find familietræet i vores websho

Ta`2 stk. æbletræer for 600 (spar 98)

Kampagnen gælder frem til d. 10. oktober 2021 el. så længe lager haves.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst:

Så græs

Sådan sår du græs 1. Det bedste tidspunkt på året

blomstereng med vilde blomster
Blomstereng

Hvad er en blomstereng En blomstereng er et stykke jord,