Dyrkning af hvidløg

såning af hvidløg

Sådan sætter du hvidløg

Hvidløg er en meget taknemlig plante og er en af de nemmeste grøntsager at dyrke. Her får du vores plantevejledning til sættehvidløg. 

Hvornår skal man sætte hvidløg?

Hvidløg skal lægges om efteråret, for løget skal gennemgå en lang kuldeperiode for at dele sig. Du kan også lægge hvidløg om foråret, men det vil ikke nå at dele sig, og du vil ikke få ret store hvidløg.

Dybde og afstand

Hvidløg skal lægges ned i 7 cm dybde.
De skal sættes i rækker med 25 – 50 cm mellem hver række.
Afstanden i rækken er 10-12 cm.

Hvidløg i drivhuset

Hvidløg dyrkes på friland, men du kan også sætte hvidløg i bunden af dit drivhus, som om vinteren ofte står helt tomt. Således kan du vinteren igennem høste af toppen til salater eller wokretter.   

Hvidløg i køkkenhaven

Når du sætter hvidløgsfed i køkkenhaven fra september til november måned, vil de hurtigt stå med friske grønne skud. På trods af at vinteren er nært forestående, går det ikke ud over løgenes hårdførhed. De skal nok bevare det meste af toppen og være klar til igen at vokse videre, når foråret kommer.

Hvidløg i potter, krukker og altankasser

Der er ikke noget i vejen for at du dyrker hvidløg på terrassen, altanen eller plantet i krukker og placeret andre steder. Dog skal der altid være masser af lys, for at få dem til at gro bedst. Du kan sætte hvidløgene lidt tættere i altankassen og høste hvert andet i foråret, så resten får mere plads til at udvikle sig. Husk at vande!

Høst af hvidløg

I slutningen af juni begynder hvidløget for alvor at svulme og i løbet af juli er hvidløgene høtsklare, når bladene begynder at gulne og enkelte planter vælter. Tørres på et godt ventileret sted i 3 – 4 uger. Du må ikke skære hverken top eller rødder af, mens løgene tørrer. Opbevares tørt.

Fra slutningen af juli måned vil de, nu næsten et år gamle løg, være klar til høst. Vent med at grave planterne op til toppen visner ned. Lad løgene tørre i solen til de er helt tørre. Flet dem i en ranke, der kan hænge i ly fra regnen, eller læg dem i kasser med net, hvor luftgennemstrømningen er optimal.

Flere tips til dyrkning af hvidløg

  • Vil du være sikker på sunde kontrollerede sættehvidløg, så skal du undlade at sætte fed fra supermarkedsløgene, men i stedet købe sættehvidløg, som er lavet til formålet.

  • Er din køkkenhavejord meget våd om vinteren, skal du sætte yngleløg i kasser med jord og opbevare dem mere tørt.

  • Løg kræver lidt gødning, men vent med at gøde til det tidlige forår og brug gerne organisk gødning.

  • Sørg for at holde ukrudtet ude af hvidløgsbedet, da løgplanter er spinkle planter, der nemt udkonkurreres af ukrudtsplanter.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: