Styrk biodiversiteten haven

Bæredygtighedsuge

Hvorfor bør du gøre mere plads til biodiversiteten i din have?

Planter og dyr er afhængige af hinanden, og at skabe gode betingelser for den ene art, vil ofte også være til gavn for flere andre arter.  Nytteinsekterne skal have en hjælpende hånd og selv små indsatser kan gøre en kæmpe forskel.  At skabe bedre betingelser for nytteinsekterne er ikke kun bæredygtigt for helheden, men din have vil også være bedre beskyttet mod skadedyr, og du vil få større udbytte af afgrøder.

7 ideer til at skabe mere liv i haven

blomstereng
  1. Afskaf noget af græsplænen og etablér en blomstereng. Det er oplagt at anlægge en blomstereng i april / maj eller august / september. Udover at du hjælper bierne og de andre nytteinsekter med at anskaffe sig mad, slipper du samtidig for at skulle slå græsset. En græsplæne kræver at blive slået mange gange om året, hvorimod en blomstereng kun skal slås en gang om året. Sidst men ikke mindst, kræver en blomstereng ingen gødning, hvorimod en græsplæne skal gødes 3 til 4 gange i løbet af året. Læs mere om hvordan du anlægger en blomstereng. 

  2. Plant bivenlige planter som sommerfuglebuske, lavendel, katteurt eller bjergmynte. Plant bivenlige træer og buske som æblekirsebærblomme, Nordens oliven`,  kirsebærkornel, hassel, ribssolbærstikkelsbær  m.fl.

  3. Husk vand i haven om sommeren. Anskaf et fuglebad og stil gerne en underskål med vand i, nytteinsekterne og fuglene vil elske dig for det.

  4. Har du et træ eller dele af et træ, som er gået ud, så vil det være et godt sted for insekter, som langsomt nedbryder det biologiske materiale – lad blot døde grene ligge i haven. Gemmesteder er vigtige. Hvis du har afklip, blade, kviste og lignende, så lad det give ly og læ for smådyr og insekter.  Lad små områder af haven stå uklippede og ”vilde”.

  5. Plant gerne C02 træer, som er gavnlige både for klimaet og biodiversiteten og samtidig skaber stemning, skygge og læ. Eksempler på C02 træer er vortebrik, hængebirk, himalayabirk og guldhængepil.

  6. Insekthoteller er også gode at have i haven, når du ønsker flere nytteinsekter i haven. Du kan købe det færdigt eller lave et selv. De er både dekorative og sjove at fremstille og hænge op. Brug forskellige genbrugsmaterialer som kviste, træstykker, kogler m.v. Her kan insekterne overleve og overvintre.

  7. Begræns brugen af sprøjtemidler i din have. Husk at luge i det tidlige forår, hvor ukrudtet ikke har nået at sprede sig. Du sparer dig selv for meget arbejde, og således undgår du også at skulle bruge sprøjtemidler. Bevæbn dig eventuelt med en af de populære ringhakke og bekæmp spindemider, sørgemyg og bladlys med nyttedyr i stedet for sprøjtemidler.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Vi står altid klar med gode råd og vejledning til hvordan du kan styrke biodiversiteten i din have. Besøg os på Indkildevej 17 i Aalborg SØ, eller i vores webshop.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: