Hvad er en blomstereng

En blomstereng er et stykke jord, der er dækket af forskellige blomster, som i talesprog omtales som vilde blomster, vejkantsblomster eller grøftekant blomster. Eksempler på af nogle af disse blomster er valmue, kornblomst, ridderspore, rølikke, purpursolhat, morgenfrue og mange flere. En blomstereng gavner nytteinsekterne og skaber mere liv haven, du får bedre udbytte af afgrøder og bedre beskyttelse mod skadedyr i haven. Har du en plet i haven, du har lyst til at omdanne til et bugnende spisekammer for insekterne, så er det oplagt at anlægge en blomstereng.

Fordele ved blomstereng og vilde blomster:  

  • Øger biodiversiteten og dermed opnås bedre beskyttelse mod skadedyr uden sprøjtemidler.
  • De er smukke og giver et flot naturlook i haven.
  • Kræver et minimum af vedligeholdelse – skal ikke gødes og skal kun klippes én gang om året.

Valg af blomstereng

Der findes en del forskellige vilde blomsterfrøblandinger på markedet, som bruges til at etablere en blomstereng. Der findes både etårige blandinger og flerårige frøblandinger. Så hvis du ønsker en blomstereng for en enkelt sæson, skal du vælge en af de enårige blandinger, men ønsker du tilbagevendende blomster, skal du gå efter de flerårige blandinger. Ellers er det smag og behag hvilke blandinger du vælger – gå på opdagelse blandt de vilde blomsterfrø i vores webshop og se de forskellige sammensætninger af vilde blomster.

Ny nordisk frø blanding består af 15 forskellige spiselige arter, som indgår i det nordiske køkken. Blandingen består af enårige, toårige og flerårige urter.

Turfline blomstereng er en smuk alternativ til plænen. Den styrker sammenspillet mellem bier og planter og består af både etårige og flerårige vilde blomster.

Sommerfugleblanding består af 21 vilde blomster, som er særlige populære blandt sommerfuglene. Blandingen består af enårige, toårige og flerårige vilde blomster.

Danske engblomster  indeholder 28 forskellige hjemmehørende blomsterarter, som fremmer biodiversiteten i haven. Blandingen er udviklet i samarbejde med Danmarks Biavlerforening. Turfline Danske Engblomster, er udelukkende indsamlet og fremavlet i Danmark. 

Hvornår skal du så en blomstereng?

Du kan så flerårige blomsterenge fra april til september. Det bedste resultat får du dog ved at så i sensommeren, hvor jorden er lun og fugtig. Hvis du sår i sensommeren, følger du blomsternes naturlige rytme. Nogle arter vil derfor spire straks, mens andre vil spire det efterfølgende forår, efter at vinterkulden har ophævet spirehvilen.

Hvordan anlægger du en blomstereng?

blomstereng anlægges

1. Få fjernet større sten, grene, rødder og lignende fra arealet. Løsn jorden og riv overfladen til den er jævn. Ibland noget sand og eventuelt lidt kalk i jorden.

2. Så herefter blomsterfrøene og riv dem let ned i jorden. 

3. Fjern løbende tidsler, kvikgræs, gråbynke og andre uønskede arter. 

Pleje af blomstereng

Engblomster og vilde blomster er meget nøjsomme og trives bedst i nærringsfattig jord. Gød aldrig blomsterengen. Klip ned én gang om året ned til ca. 10 cm højde efter afblomstringen. Efter afklippet er tørret og frøene er drysset af, skal afklippet fjernes, for ellers fungerer det som gødning. 

Vilde blomsterfrø

Så vilde blomster og få et smukt naturlook i haven

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: