Sphagnumfri have

Der er kommet en ny tendens og bevidsthed, der gør, at flere og flere haveejere fravælger plantesække og pottemuld med spagnum og bruger spagnumfri jord i stedet for. Spagnum har en del praktiske egenskaber, som gør at den er blevet så udbredt og anvendt i mange år. Den er relativt let at transportere, billig at producere og kan indeholde meget vand uden at blive smattet og tung.
Alligevel efterspørger mange forbrugere efter spagnumfri jord og vælger at dyrke spagnumfrit, så hvorfor dog det?   

Hvad er sphagnum? 

Sphagnum eller spagnum omtales i dagligdagen som ”muld”, men er tørv opgravet fra jorden ved højmoser. Det er det øverste lag af trevlet og klumpet jordmateriale, som er blevet dannet gennem årene af nedfaldent løv og andet plantemateriale. Der findes mange forskellige typer spagnum, men overordnet er der grov, fin og gødet spagnum.

Fordele og ulempe ved at bruge sphagnum 

Spagnum har som nævnt mange gode egenskaber og er praktisk at bruge. Den opsuger vandet gradvist som fordeles jævnt og dermed forebygger, at havejorden bliver våd og tung. Den grove struktur giver plads til lufthullerne, der giver planterødderne ilt der gavner røddernes udvikling.

Det problematiske ved at bruge spagnum er, at det er en uddøende naturressource i Danmark. Spagnum i højmoserne er skabt over mange år og det store forbrug af spagnum er skyld i at store dele af Danmarks tørv i højmoser udryddes, hvilket betyder, at naturen i området ændres og planter og dyr, der har mosen som levested, vil forsvinde. Derudover, frigiver udvindingen af spagnum en masse CO2, da mosen skal drænes, før den kan graves op, hvilket har en negativ klimapåvirkning.

Hvad kan du bruge i stedet for sphagnum?

Gå på opdagelse i vores sortiment af sphagnumfri muld og se mulighederne.

Har du brug for større mængder, kan vi anbefale økologisk pilekompost uden spagnum i big bags á 1000 liter. Pilekomposten er lavet udelukkende på plantemateriale og har en række gode egenskaber – højt humusindhold og et aktivt mikroliv, hvilket er med til give dig robuste planter og grøntsager. Du kan bruge den i køkkenhaven, på friland, i højbedet, i drivhuset og i krukkerne. Komposten egner sig også fantastisk til en no – dig garden.

  • Danskproduceret i Tylstrup i Nordjylland.
  • 100 % spagnumfri.
  • 100 % plantebaseret.
  • 100 % ukrudtsfri.
  • Økologisk.

Bestil økologisk spagnumfri pilekompost her.

Til kapilærkassen har vi spagnumfri plantesække, som består af dansk pil og danske urter. Plantesækken er økologisk, produceret lokalt i Nordjylland, 100 % ukrudtsfri og 100 % spagnumfri.

Spagnum er tørv opgravet fra jorden ved højmoser.

Sphagnum er tørv opgravet fra jorden ved højmoser, som er det øverste lag af trevlet og klumpet jordmateriale, som er blevet dannet gennem årene af nedfaldent løv og andet plastmateriale.

Sphagnum er tørv opgravet fra jorden ved højmoser, som er det øverste lag af trevlet og klumpet jordmateriale, som er blevet dannet gennem årene af nedfaldent løv og andet plastmateriale.

Spagnum er en uddøende naturressource i Danmark og det store forbrug af spagnum er skyld i at store dele af Danmarks tørv i højmoser udryddes, hvilket betyder, at naturen i området ændres og planter og dyr, der har mosen som levested, vil forsvinde. Derudover, udvindingen af spagnum frigiver en masse CO2, hvilket har en negativ klimapåvirkning.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst:

bekæmpelse af dræbesnegle
Effektiv bekæmpelse af dræbersnegle

Dræbersnegle er en plage for haveejere, da de æder grøntsager, ødelægger blomsterbede og invaderer græsplænen. En enkelt dræbersnegl kan lægge op til 400 æg i løbet af en sæson, hvilket hurtigt kan føre til en snegleinvasion. Her er nogle effektive metoder til bekæmpelse af dræbersnegle.