Sankthansurt månedens plante

sankthans urt

En nøjsom og smuk blomstrende staude med pragtfulde blomsterskærme i glødende farver

Sankthansurt hører til blandt de nemme planter i haven. Den skal placeres et solrigt sted i haven i mager og veldrænet jord og så spreder den masser af haveglæde. Den har tykke sukkulente blade med kraftig overhud der beskytter planten mod udtørring. Denne staude begynder sin flotte blomstring først i august og som holder den helt hen til oktober. Så vil du have en plante der lysner haven op i sensommeren/ starten af efteråret, bør du overveje Sankthansurt. Endnu en grund til at overveje netop denne plante til haven – bierne og sommerfuglene finder føde i de åbne skærmblomster og ved at plante sankthansurt i haven er du med til at støtte op om de nyttige insekter.

køb Sankthansurt

Vidste du at …

 • Sankthansurt er en meget robust og hårdføre plante der kræver minimal pasning.
 • Sankthansurt er spiselig (smagen kan dog diskuteres)
 • Der er mange forskellige sorter at vælge imellem, både mht. højden og farven på blomsterne.

Gartnertips til Sankthansurt

 • Plantning af Sankthansurt
  Plant Sankthansurten på en solrig vokseplads i veldrænet jord. Du kan også plante den i krukker eller kurve, men sørg for at der er hul i plantebeholderen så overskydende vand kan løbe ud, så planterne ikke lider under overvanding.

 • Vanding af Sankthansurt 
  Vand planten i forbindelse med plantning og efterfølgende i tørre perioder. Selvom Sankthansurt er en tørketålende plante, så skal den have vand – især de første år, hvor den vokser til. Bemærk, at planten absolut ikke bryder sig om kold og fugtig jord.

 • Pasning af Sankthansurt
  Den kræver minimal pasning.  Du skal blot huske at i marts skal du klippe de sidste års visne blomsterstande ned. Vær dog varsom med saksen, da de nye skud er tidligt fremme, så pas på du ikke klipper dem af. Jorden skal gerne være næringsfattig, så hold igen med gødningen. Du kan dog med fordel giv planterne et drys kalk.

Gode Sankthansurt sorter:
Der findes et væld af sorter, så der er rig mulighed for at få netop den farve eller højde på Sankthansurt, som passer ind i dit bed eller i dine krukker. Her er der forslag til nogle gode sorter:
’Herbstfreude’ bliver 60 cm høj med rødbrune blomster og grønne blade
‘Jose Aubergine’ bliver 50 cm høj med mørkerosa blomster og mørkerøde blade
’Matrona’ bliver 50 cm høj med lyserosa blomster og rødgrønne blade
’Stardust’ bliver 40 cm med hvide blomster og grønne blade.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: