Sådan sikrer du dig en grøn plæne til næste år

havecenter

Pleje af græsplænen om efteråret

Græsplænen har mange funktioner i haven. Den er med til at binde havens forskellige afdelinger sammen, og får haven til at fremstå som en helhed. Græsfladen sørger for, at jorden er dækket af plantevækst, og når det regner meget, så er græsset med til at lede vandet ned i jorden – langt mere effektivt end en fast belægning af eks. sten og fliser.

For at få en flot græsplæne skal du (også) passe den om efteråret. Her får du 5 simple tips til, hvordan du sikrer dig grønt græs til næste år:

1. Saml nedfælde blade fra græsplænen

Græs kræver lys og luft. Hvis der ligger en dynge af visne blade, så trives græsset ikke. Lige nu er bladene sprøde, men snart vil de blive våde og fedtede, og så vil græsset i værste fald rådne og gå ud. Du skal derfor løbende samle de nedfaldne blade op fra din plæne med en løvrive. 

2. Øg klippehøjden

Øg klippehøjden, når du slår græsset for allersidste gang. Når du slår græsset meget tæt og dybt, så indikerer du, at det skal skynde sig at vokse en hel masse. Det er en god metode om foråret, når du gerne vil have en tæt plæne. Her i slutningen af sæsonen er det faktisk bedst at sætte klippehøjden op, så plænen står lidt langhåret tilbage. Det giver græsset ro til at gå lidt i dvale, for det skal ikke kæmpe med en masse ny vækst for at overleve. Det handler lidt om at finde den rigtige længde, så du slipper for at blive ved med at klippe, men omvendt må det ikke blive så langt, at det vil kunne lægge sig ned, når det eventuelt bliver snevejr.

3. Klip kun i tørt græs

Det bedste resultat fås afgjort, hvis du sørger for at klippe i tørt græs. Årstidens høje fugtighed kan godt være en udfordring, men venter du til sidst på dagen, så har vind og sol ofte mindsket fugte.

4. Efterså bare pletter

At efterså bare pletter og lukke huller i græsplænen, vil give dig en tæt og græsfyldt plæne uden ukrudt. At efterså græsfrø er en effektiv måde at undgå ukrudt og sprøjtemidler og gør din plæne mere modstandsdygtig mod mos og mælkebøtter. Du kan efterså græs så længe jordtemperaturen ikke ligger under 7 grader. Brug eventuelt en jordtermometer for at tjekke jordens temperatur. 

5. Hvornår skal man give græsplænen kalk?

Det er en god ide at give græsplænen kalk, hvis jordens pH er lav, da græs trives bedst i basisk jord. Hvis jorden er for sur, vil plænen ikke kunne optage næring fra gødning, og du bør give den kalk for at rette op på pH – balancen.

Den bedste måde at finde ud af, om jorden mangler kalk, er at lave en pH måling af jorden. Du kan købe et pH – målingssæt og måle pH- værdien selv, eller du kan få en måling af pH – værdien hos os gratis i uge 45 – 2021 (gælder ikke weekenden). 

Fyld en lille pose med jord fra din plæne og kig forbi planteskolen i tidsrummet kl.9.00 til kl.16.00.  Èn af vore gartnere vil hjælpe og vejlede dig, i hvordan du eventuelt skal rette op på pH – balancen

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: