Havens bærbuske nyder godt af sommerregnen, for nu begynder de for alvor at lægge slutspurten ind til at færdigmodne deres bær, så vi kan få masser af friske vitaminer. De tidligste sommerhindbær er allerede modne og de første ribs er røde. Solbærrene er ved at blive helt sorte, men hvis du ikke er til syrlige solbær, bør de sidde på busken til sidst på måneden. Stikkelsbærrene er modne for dem, der kan spise dem sprøde og sure – dem, der vil have dem bløde og søde, skal vente lidt endnu. De to første blåbær fra min egen have spiste jeg med stor fryd i går, så her skal der også holdes øje.

Når man ikke kan få nok, ender det ofte med, at man vælter sig i overflod. Hvordan får man overhovedet brugt alle de skønne bær? Fryserens indhold af bær fra sidste år er måske ikke engang blevet anvendt, så hvordan kan man nå at sylte og koge marmelade nok, så bærrene ikke går til spilde?

Er man gammel nok, ved man, at der er noget, der hedder rysteribs. Ribbede ribs skylles og blandes med sukker, der over nogle timer opløses sammen med bærrenes saft. Rystehindbær er ikke et navn, som vi kender, men råsyltede hindbær eller coulis er faktisk det samme. Friske hindbær blandes med sukker og er klar, når sukkeret er opløst – der røres rundt undervejs.

Ryste – solbær

500 g solbær

100 – 125 g sukker

Ryste – hindbær

500 g hindbær

200 – 250 g sukker

Ryste – solbær

500 g solbær

150 – 200 g sukker

Ryste – jordbær

500 g jordbær

100 g sukker

Ryste – brombær

500 g brombær

200 g sukker

Det er især de bløde bær, der er mest anvendelige til råsyltning, og hvis du har mod på at kombinere bærrene, er det bare med at komme i gang med at eksperimentere.

Holdbarheden er ca. 1 uge i køleskab og de friske syltede bær bruges til alt lige fra morgenmadsskålen, på nybagt brød, i muffins og til aftenens kødretter.

Læs om vores bærbuske her.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: