Pæoner – månedens plante i maj

pæoner nordjylland

Pæoner

Pæoner er stauder, der danner en rodknold, hvorfra nye skud bryder frem hvert forår. Allerede fra slutningen af april måned kan du se de kuglerunde blomsterknopper, der dag for dag svulmer op for til sidst at folde sig ud. Resultatet er store blomsterhoveder med fyldte, halvfyldte eller enkle blomster. Mangfoldigheden er stor, og blomstringstiden kan strækkes ved at tilplante et bed med forskellige bonderoser og silkepæoner i tidlige og sent blomstrende sorter.

Vidste du at…

 • I Kina anser de pæoner for at være blomsternes dronning? Siden Tang dynastiet fra år 618-906 har pæonerne bragt lykke i Kina, og i det lidt senere Song dynasti (960-1279) fik pæonerne titlen som blomsten, der bragte rigdom og prestige.
 • Bonderoser har været almindelige i mange klosterhaver, hvor man anvendte roden og frøene som helbredende naturmedicin. Epilepsi og især tandpine har været lidelser, som man kunne bruge bonderoser mod.
 • Bonderoser hedder på latin Paeonia officinalis, og blomstrer lidt før silkepæonerne. Der er sjældent duft i bonderoser.
 • Silkepæoner hedder Paeonia lactiflora, og blomstringstiden er fra maj – juli måned. De dufter alle dejligt.
 • Træpæoner hedder Paeonia suffutricosa eller itoh. De bliver mere træagtige og kan blive noget højere.

Gartnertips vedr. pæoner

 • Plantning af pæoner
  Det er bedst at placerer pæoner i fuld sol. Pæoner skal plantes højt – det betyder at den rodknold, hvorfra blade og blomsterskud udgår, højst må være 2 – 3 cm under jordens overflade. Når pæoner ikke danner blomster, skyldes det tit, at de er plantet for dybt.
 • Vanding af pæoner
  Vanding er essentiel i forbindelse med plantning. Men når pæonerne har etableret sig i dine have og har vokset i 2- 3 år, er det sjældent nødvendigt at tilføre yderligere vanding. Husk at tilfører gødning hver forår, når de første skud bryder jordskorpen. Er du i tvivl om du skal bruge organisk eller uorganisk gødning, så læs indlægget om gødning her.
 • Pasning af pæoner
  Du skal især være opmærksom på dine pæoner i det tidlige forår. Husk at klippe sidste års visne skud tilbage.  Tjek og vurdér om der er behov for at binde planterne sammen, når de tunge blomsterhoveder truer med at vælte.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: