Hindbærbuske – plantning og pasning

hinbærbusk i haven

Hindbærbuske

Hindbærbuske er nemme at dyrke og bærerne smager himmelsk. Der findes mange forskellige hindbærsorter, men grundlæggende er de delt op i sommer – og efterårshindbær. Ønsker du en lang høstsæson, kan du med fordel plante både sommer og efterårshindbær.

Hindbær elsker sol og du få de sødeste bær, hvis du planter dem et sted i haven, hvor de får så meget sol, som muligt.  Du kan plante hindbær i et højbed eller i havens jord. Der findes også flere sorter, der er så kompakte i deres vækst, at du kan dyrke dem i krukker.

 Gode, sunde og velsmagende hindbærsorter

 1. Hindbær  `Algonquin` er en sommerhindbær, der giver store, faste og søde bær. En sund og hårdfør sort, der stammer fra Canada. Denne sort er robust overfor en række sygdomme og giver et stort bærudbytte.
 2. Hindbær `Autumm Bliss` er en efterårshindbær, der får yndige hvide blomster i maj og giver store, lækre bær i september – oktober. Denne sort er kraftigtvoksende og ikke modtagelig for orm.
 3. Hindbær ’Aroma Queen’ er en efterårshindbær, som er en sund sort der er modstandsdygtig overfor svamp. En kraftige plante med store flotte bær fra august – oktober, der smager som skovhindbær.
 4. Hindbær `Patio Red` er en kompakt hindbærplante, der egner sig perfekt til det lille rækkehus eller altanen. En god og sund sort, der giver søde og smagfulde hindbær hele sommeren. Meget rigtbærende sort!

Gartnertip
Plant både en sommerhindbær og en efterårshindbær i haven, så opnår du en meget lang høstperiode for hindbær i haven!

Plantning og pasning af hindbær

 • Hindbærbuske kan i princippet plantes hele året rundt, så længe jorden ikke er frossen
 • Hindbærbuske trives godt i alm. god havejord, men du kan med fordel iblande ca. 10 liter komposteret koggødning i plantehullet.
 • Vælg et solrigt sted i haven og grav et hul dobbelt så stort som potten hindbærplanten står i. Plant i samme dybde, som planten har stået i potten.
 • Planter du i rækker, så er en afstand på 50 – 60 cm passende.
 • Vandingsbehovet er størst i perioden fra blomstring til høst. Tilstrækkeligt vanding giver større bær. Vær især opmærksom på vanding i perioden efter udplantning og vand efter behov.
 • Hold hindbærrækkerne frie for ukrudt, da manglen på luft forhøjer risikoen for svampeangreb. Det kan dog være lidt udfordrende at holde rent for ukrudt mellem hindbærplanterne, og du kan med fordel lægge 5 cm. Champost ovenpå. Det holder både ukrudtet nede og frigiver næring til hindbærplanterne.

Beskæring af hindbær

 • Hindbærbuske beskæres om efteråret, efter høstperioden er over.
 • Sommerhindbær beskæres tilbage til 10 – 15 cm på de skud, som har båret frugt. Dette gøres i efteråret.
 • Efterårshindbær beskæres hvert forår i marts. Alle skud skæres tilbage til 10 – 15 cm.

Sygdomme i hindbær

Hindbærplaner rammes af skadedyr og svampesygdomme. Vælg sorter der er sunde og resistente overfor de forskellige sygdomme og køb planter af god kvalitet. Hindbærplanter der får tilstrækkeligt med vand, næring og sol, er mere modstandsdygtige overfor angreb af sygdom.

Bestøvning af hindbær

Mange bærbuske har brug for fremmedbestøvning fra andre buske i samme familie men fra en anden sort, for at danne bær. Dette er ikke tilfældet for hindbær da de er selvbestøvende.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: