danske havecentre
danske havecentre
danske havecentre

Læggekartofler – sådan får du succes med at dyrke egne kartofler!

lægge kartofler

Friskopgravede kartofler fra haven smager fantastisk, og det er slet ikke så svært at dyrke dem. Hvis du vil kaste dig ud i dyrkning af egne kartofler, så skal du komme i gang med forspiring af læggekartofler midt februar eller begyndelsen af marts.

Valg af læggekartoffel sort

Der findes mange forskellige sorter læggekartofler, der varierer i udseende, smag og sygdomsresistens. Der er meget tidlige sorter, tidligere sorter, middeltidlige og sene sorter, og du kan med fordel dyrke forskellige sorter for at forlænge høstsæsonen.
Se alle læggekartofler sorter her.

Ønsker du at høste kartofler i starten af sæsonen, skal du vælge tidlige kartoffelsorter. Vi kan anbefale sorterne `Folva` og `Solist` De er begge to resistente overfor diverse sygdomme og giver højt udbytte med mange knolde.

Læggekartofler versus kartofler fra køleskabet

Har du oplevet at glemme en pose kartofler i køleskabet, og så har de spiret? Selvom forspiringen ikke får de optimale betingelser i et køleskab, hvis der går tilstrækkeligt tid vil kartoflerne forspire.

Du har måske overvejet bare at bruge dem som læggekartofler, men er det en god ide? Det korte svar er nej. Spisekartofler fra supermarkedet uden kendt oprindelse, egner sig ikke godt som læggekartofler, da de blandt andet kan give sygdomme, der spredes. Køb i stedet læggekartofler, der er kvalitetskontrollerede og produceret af en kartoffelavler.

Forspiring af læggekartofler

Før du kan komme læggekartoflerne i jorden, skal de forspire.
Sådan forspirer du læggekartoflerne:

  • Læg knoldene i æggebakker eller i en kasse – gerne med fugtig spagnum i bunden.
  • Placér dem lyst ved 10 – 15 grader.
  • Efter ca. 3 uger er de første spirer brudt frem.
  • Undgå at knoldene tørrer ind.

Forspiring af læggekartofler i spiringskasser

Hos os kan du også få læggekartofler fra Langholt i forspiringskasser, der er klar til at sætte et lyst sted. Du skal bare stille kassen et lyst og lunt sted, og vente på, at kartoflerne spirer. Forspiringskasserne giver ideelle vilkår til kartoflerne, da de ikke bliver klemt og stødt, som det kan ske i en pose. Der er også lufthuller og afstand i kasserne, som sikrer en mere hensigtsmæssig opbevaring og forebygger spredning af råd, udtørring eller dannelse af for lange spirer

Udplantning af læggekartofler

Når køkkenhavens jord er over 8 grader (det vil typisk være en gang i april), skal du lægge de forspirede knolde i jorden. Du kan med fordel dække kartoflerne med fiberdug eller plastik, så vil jorden opvarmes hurtigere. Kartoflerne elsker løs jord, så sørg for, at jorden er gennemarbejdet ned i 15 cm dybde.

Læg knoldene i 6 cm dybde med 20 – 30 cm mellem knoldene i rækker med min. 40 cm afstand. Det tager ca. 60 dage fra lægning af forspirede kartofler til høst.

Derefter skal du tilføre en NPK – gødning, f.eks. 6-2-6, som strøes ud på jorden og derefter indarbejdes med en kultivator. Læg ikke kartofler i det samme jordstykke år efter år.

Husk at holde ukrudt nede ved at hyppe jorden op i en vold på omkring 8 cm omkring kartoffelplanterne. Hypningen er vigtig for at sikre, at kartoflerne ikke får lys og ikke bliver grønne.

Bestil læggekartofler i vores webshop til levering eller selvafhentning.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Hvis ikke du kan finde svar på din spørgsmål i “ofte stillede spørgsmål” nedenfor, står vi altid klar med gode råd og vejledning til haven. Besøg os på Indkildevej 17 i Aalborg SØ, eller i vores webshop www.shop.gugplanteskole.dk

Ofte stillede spørgsmål om læggekartofler

Kartofler forspires før de udplantes i mindst 8 grader varm og gennemarbejdet jord. Det vil sige løs jord, der er gennemarbejdet ned til 15 cm dybde. Dertil lægges knoldene i 6 cm dybde med 20-30 cm imellem.

Kartoflernes udplantning afhænger af sorten, vind og vejr, men bør oftest forspires omkring februar og udplantes, når jorden er 8 grader. Det vil som oftest være omkring april måned.

Vælges der en sen kartoffelsort kan du vente med at lægge kartofler til sidst på sommeren. Derved vil du have friske kartofler at høste til hen i starten af efteråret.

Alt afhængig af kartoffelsorten kan læggekartofler høstes fra juni til engang i efteråret. Ønsker du at kunne høste kartofler fra start sommer til sent i efteråret, kan du med fordel kombinere de tidlige og sene sorter.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst:

julearrangement
Julepandekager

Julepandekager i Gug Planteskole Traditionen tro byder vi alle besøgende