Læggekartofler – sådan får du succes med at dyrke egne kartofler!

Læggekartofler

Friskopgravede kartofler fra haven smager fantastisk, og dyrkning af kartofler er ganske nemt. Når du dyrker kartofler selv, får du både udbytte og kvalitet for en lille indsats.

Valg af læggekartoffelsort

Der findes mange forskellige sorter af læggekartofler, der varierer i udseende, smag og sygdomsresistens. Der er meget tidlige sorter, tidligere sorter, middeltidlige og sene sorter, og du kan med fordel dyrke forskellige sorter for at forlænge høstsæsonen.

Tip: Sæt tidlige OG sene sorter for at forlænge høstsæsonen og nyd friskopgravede kartofler fra haven i længere tid.

Populære kartoffelsorter med tidlig høst:

Populære kartoffelsorter med middel/ sen høst:

Se alle læggekartofler sorter her.

Kan man bruge almindelige kartofler som læggekartofler?

Har du oplevet at glemme en pose kartofler fra dagligvarebutikken i køleskabet, og så har de spiret? Selvom forspiringen ikke får de optimale betingelser i et køleskab, så vil kartoflerne spire, hvis der går tilstrækkeligt tid. Du har måske overvejet at bruge dem som læggekartofler, men er det en god ide? Det korte svar er nej. Spisekartofler fra supermarkedet uden kendt oprindelse, egner sig ikke som læggekartofler, da de blandt andet kan give sygdomme, der spredes. Køb i stedet certificerede læggekartofler, der er kvalitetskontrollerede og produceret af en kartoffelavler.

Forspiring af læggekartofler

For at sikre optimalt vækst af kartoflerne og gøre dem mere modstandsdygtige over for sygdomme og skadedyr, bør du forspire dem, inden de skal lægges i jorden. Dette gøres typisk fra midt februar eller begyndelsen af marts.

Sådan forspirer du læggekartoflerne:
• Læggekartofler lægges til forspiring typisk i februar – marts.
• Læg knoldene i æggebakker eller i en kasse – gerne med fugtig spagnum i bunden.
• Placér dem et lyst og lunt sted ved 10 -15 grader.
• Forspires kartoflerne efter midten af marts bør temperaturen være højere.
• Efter ca. 3 uger er de første spirer brudt frem.
• Undgå at knoldene tørrer ind.

Forspiring af læggekartofler i spiringskasser

Læggekartofler fås også i praktiske forspiringskasser, som giver ideelle vilkår til kartoflerne, da de ikke bliver klemt og stødt, som det kan ske i en pose. Der er også lufthuller og afstand i kasserne, som sikrer en mere hensigtsmæssig opbevaring og forebygger spredning af råd, udtørring eller dannelse af for lange spirer.

læggekartofler 

Hvordan lægger man kartofler?

Når køkkenhavens jord er over 8 grader (det vil typisk være en gang i april), skal du lægge de forspirede knolde i jorden. Vælg et stykke jord i haven, hvor der ikke har været dyrket kartofler de sidste 3 år. Start med at klargøre bedet og sørg for, at jorden er godt gennemarbejdet. Tilfør gerne kompost eller komposteret kogødning, da kartofler er en næringskrævende afgrøde.

Læg knoldene i 6 cm dybde med 20 – 25 cm mellem planterne i rækker med minimum 40 cm afstand. VIGTIGT! Pas på ikke at knække spirene af, når du lægger kartoflerne i bedet. Du kan med fordel dække kartoflerne med fiberdug eller plastik indtil planterne er 5 cm høje.

Pasning af kartofler

Når du har lagt kartoflerne i jorden, er det vigtigt, at du er opmærksom på vanding i tørre perioder og derudover skal de hyppes gradvist op. Hypningen er vigtig for at holde ukrudtet nede og for at sikre, at kartoflerne ikke får lys og bliver grønne. Hvis dette sker, vil kartoflerne være uspiselige, da de bliver giftige. Mht. gødskning anbefaler vi organisk NPK-gødning, som skal strøes ud på jorden

Ofte stillede spørgsmål om læggekartofler

Kartofler bør forspires inden de lægges i jorden, hvilket typisk gøres i februar/marts. De lægges i jorden, når jordtemperaturen er omkring 8 grader, hvilket typisk vil være en gang i april. Læg kartoflerne i 6 cm dybde, med 25 -30 cm mellem planterne og ca. 35-40 cm mellem rækkerne.

Hvornår læggekartofler skal i jorden afhænger af vind og vejr, men de skal forspires omkring februar/ marts og lægges i jorden, når jorden er 8 grader. Det vil som oftest være omkring april måned.

Du vil typisk kunne høste de tidlige sorter allerede i juni. Ellers høstes kartoflerne normalt sidst på sommeren.

Nej. Kartofler til overs fra husholdningen fra dagligvarebutikker er ikke egnede til at dyrke kartofler fra, da de blandt andet kan give sygdomme, der spredes. Du bør i stedet købe certificerede læggekartofler.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: