Høst haven, men hvilke grøntsager skal blancheres inden de fryses ned?
Der er med sikkerhed ingen af køkkenhavens afgrøder, der er tørkeramte efter den seneste periode med masser af nedbør. Tværtimod kan man opleve, at flere af grøntsagerne har fået for meget vand og er begyndt at rådne!
Det kan man gøre noget ved.
Først og fremmest skal der høstes løs af alle de grøntsager, som er fuldt udvokset. Det gælder især bønner, squash og ærter. I kålafdelingen gælder det både broccoli og blomkål, som hurtigt springer i blomst, hvis de fuldt udvoksede kålhoveder ikke skæres af. HUSK at fjerne alle plantedele, der er angrebet af skimmel – man kan sagtens fjerne blade og skud fra bønnebusken eller squashplanten.
Det kan være en udfordring at nå at spise det hele. Meget kan sagtens holde sig et par dage i køleskabet, men snart er det jo også fyldt op. Hvad skal man så gøre af de lækre og sunde sager fra køkkenhaven?
Du kan jo sørge for, at naboen får en kurvfuld – måske som tak for vandingsvagten i sommerferien eller bare for at være venlig. Skal du til middag hos vennerne, er det også oplagt at bringe en kurv og buket fra egen have.
Du kan også gå i gang med at sylte mange af grøntsagerne og hælde lage over dem i glas. Ellers er der næsten kun fryseren tilbage som sidste udvej. Hvordan er det nu med nedfrysning af grøntsager – skal de blancheres?
Det er nødvendigt at blanchere porrer, ærter, spinat og broccoli inden de fryses ned. Ved blancheringen bevares et større antal af enzymer, vitaminer og mineraler. Bønner og majs kan sagtens fryses direkte.
p.s. en blanchering er et kort opkog af grøntsagerne efterfulgt af koldt vand og derefter afdrypning