Hjemmedyrkede tomater smager bare bedst

Tomatplanter kan dyrkes i drivhuset, i et højbed, i krukker, i kapillærkasser og på friland. De fleste vælger at dyrke i kapillærkasser, som fungerer som en slags selvvandingsbeholder, der gør dyrkningen af tomater noget nemmere.

Du kan enten forspire tomatfrø i begyndelsen af marts i en spirebakke eller købe færdige tomatplanter. Typisk vil du kunne få tomatplanter, agurkeplanter, melon, squash og andre drivhusplanter i slutningen af april / begyndelsen af maj hos os i planteskolen.

Plantning af tomatplanter

I jord
Planter du direkte i drivhusets jord, kan du med fordel give jorden noget kompost eller iblande andet jordforbedringsmiddel. Husk også at rengøre drivhuset grundigt i starten af sæsonen.
Vand potteklumpen igennem inden plantning, og vand derefter ikke de næste par dage. Det er vigtigt for en god rodudvikling, at der ikke overvandes. Det er også vigtigt at jorden omkring rodklumpen ikke trykkes for fast!

I selvvandingskasser (kapillærkasser)
Begynd med at rengøre dit drivhus og din kapillærkasse. Har du ikke en kapillærkasse endnu, skal du anskaffe dig en. De fås både i flamingo og genbrugsplast – dem der er lavet af genbrugsplast, holder op til 10 år og kræver ikke indlægspose eller skjuler. Vælger du en kapillærkasse lavet af flamingo, så husk at bruge en indlægspose, det letter rengøringen og forlænger kassens levetid.

  • Fyld aldrig vand på i starten, planten udvikler et bedre rodnet, hvis denne anvisning følges. I en kølig og overskyet periode forbruger planterne ikke vand, og kan derfor ikke lide at stå i en våd og for fugtig jord. Fyld vand i kapillærkassen, først når planterne er i vækst. Indtil da skal du bare vande oppefra. 
  • Sørg for at der er luft i plantesækken, den må ikke være komprimeret, da det mindsker ilten i jorden samt vandoptagelsen til den nye plante. Posen skal æltes inden åbning, så den bliver blød og luftig.
tomatplanter

Vanding af tomatplanter

Vand ikke om aftenen og fyld ikke vand i kapillærkassen, før planterne er i god vækst. Det kolde vand får temperaturen til at falde i drivhuset, så vand derfor gerne om morgenen og formiddagen i starten af sæsonen.

Gødning af tomatplanter

Overvej om du vil bruge mineralsk – eller organisk gødning.  Mineralsk gødning er kunstgødning, hvorimod organisk gødning er fra dyr og planter, begge dele fås flydende eller i pilleform. Mineralsk gødning kan iblandes vandet i kapillærkassen, organisk gødning skal vandes i jorden ovenfra. 

Ved brug af organisk gødning får du en mere langsigtet virkning, en større rod og en plante der bedre tåler svingende temperaturer. Du må ikke gøde den første måned efter du har plantet, da planterne skal etableres først. Krøller bladene på tomatplanten har du overgødet og skal springe en gødning over. 

Beskæring og opbinding af tomatplanter

I takt med at planterne vokser, skal de bindes op.  Derudover er det vigtigt, at beskære planten, så du får flere tomater end tomatblade. Beskæring af planten sker ved at fjerne sideskudene. Toppen kan fjernes, når planten har 5 -6 klasser. Bladene fjernes omkring klaserne, når de begynder at modnes.

Utøj i tomatplanterne

Temperaturen i drivhuset skal helst ikke over 30 grader. Husk at lufte ud hver dag, da kombinationen af megen varme sammen med stor luftfugtighed fremmer svampeangreb på planterne. Gartnertip: For at undgå utøj kan det anbefales, at så frøkenhat eller koriander i potter og stille dem midt i drivhuset. De giver en lugt utøjet ikke kan lige. Senere på sommeren kan de sættes ud og nydes i haven.

Tomatplanter i Gug Planteskole

Hos os finder du et stort udvalg af både konventionelle og økologiske tomatsorter fra danske gartnerier. Derudover finder du andre drivhusplanter som chili, aubergine, squash og melon. Sortimentet varierer, så kig endelig fordi planteskolen og se det aktuelle udvalg.

Tomatplanter fra Gartneri Toftegaard

I flere år i træk har vi ført de eksklusive gourmettomatplanter fra Gartneri Toftegaard i vores sortiment og det har været en kæmpe succes. Vælger du at dyrke økologiske tomater fra Toftegård, så er du sikker på at du få kvalitets tomater, og alt efter hvilke sort du vælger, så vil du opleve forskellige syrlighed, sødme, frugtaromaer, kødfuldhed, saftighed samt farvespil.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst:

Kalk i græsplænen
Kalk i haven

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor dine planter ikke