Syrisk rose – et eksotisk strejf i haven!

Den syriske rose`Hibiscus Syriacus` er en rose, der stammer fra Syrien eller gør den?
Den er faktisk hverken syrisk og ej hellere en rose. Denne utroligt smukke og eksotiske sensommerblomstrende busk stammer fra Kina og Indien og er i samme slægt med stueplanten hawaiiblomst. Så i virkeligheden vil Hawaiibusk måske være et meget bedre navn end det officielle ”syriske rose”? Uanset hvad, når sensommeren skal boostes med flotte blomster, så er syrisk rose et godt bud på en busk, som godt kan få feststemningen op og samtidig give haven et strejf af noget eksotisk.

Syrisk rose er en herlig sensommer blomstrende busk

Syrisk rose er en løvfældende busk, der bliver et par meter høj med stive, oprettede grene, og da den ikke fylder ret meget i bredden, er den nem at få plads til den i haven. Den er utrolig smuk når blomsterne springer ud med blå, lilla, rød eller hvide blomster. Syrisk rose er en sund plante, som sjældent får frostskader, når den er godt etableret i haven. Der findes et væld af syrisk rosa sorter og farver, nogle har enkle og åbne blomster, mens andre er mere fyldige i blomsten. Hos os finder du et stort udvalg af syriske roser, og i vores webshop kan du se en del af vores sortiment.

Syrisk rose i nordisk klima 

Selvom syrisk rose stammer fra varme eksotiske lande, kan den sagtens dyrkes og trives i et nordisk land som Danmark. Der skal blot tages nogen hensyn da den er kuldskær, og det er derfor bedst at få den plantet et lunt sted i haven, hvor der er læ. Det er vigtigt at planten får rigeligt med vand, når den er plantet og skal etablere sig. Når den først har etableret sig, kan den sagtens klare at voksestedet er til den tørre side, og samtidig skal du være opmærksom på at syrisk rose ikke bryder sig om at soppe i vand.
Syriske roser er smukkest i august / september, så hvis du leder efter en smuk blomst, der kan pryde haven efter de andre sommerblomster, er afblomstrede, så er syrisk rose et godt valg.

Kort om syrisk rose `Hibiscus Syriacus`

  • Når sommerferien er vel overstået, så starter syrisk rose dens pragtfulde blomstringstid, som varer op til hele 2 måneder.
  • Syrisk rose fås i mange forskellige sorter og farver.
  • Når den ikke blomstrer, står busken flot med mørkegrønne lappede blade.
  • Selvom den af og til er lidt skadet af hård frost, så kan man hurtigt beskære de døde grene væk, når det bliver forår.
  • Syrisk rose er generelt en sund prydbusk, der bliver fra 1 til knapt 2 m. høj og 60-90 cm bred.
  • Er forholdsvis tørketålende prydbusk der skal stå i veldrænnet jord.

Plantning af syrisk rose

Der er især to ting du skal være opmærksom på når du planter syrisk rose – læ og godt dræn.
Vælg et lunt sted i haven hvor der er læ. Plant i veldrønet jord og ibland gerne spagnum ved plantningen. Du kan plante syrisk rose om foråret, sommeren og efteråret.

Vanding af syrisk rose

Syrisk rose er relativt tørketålende. Vand i forbindelse med plantning og vær opmærksom på at vande i tørre perioder især i de første år efter plantningen.

Pasning af syrisk rose

Når syrisk rose først har etableres sig, stiller den ikke de store krav til sin pasning. Gød gerne planten hvert forår og valg gerne en organisk gødning, der optages af planten stille og roligt og efter dens behov. Hvis der er visne grene efter en hård vinter, skal de beskæres, men ellers er beskæring ikke nødvendigt. Syrisk rose må kun beskæres om foråret.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: