Syrisk rose er månedens plante i august og derfor sætter vi ekstra meget fokus på denne herlige blomst.

Den syriske rose (Hibiscus syriacus) er en rose, der stammer fra Syrien eller gør den? Den er faktisk hverken syrisk og ej hellere en rose. Syrisk rose er en utrolig smuk, eksotisk og farverig sensommerblomst, der stammer fra Kina og Indien og er i samme slægt med potteplanten hawaiiblomst. Så i virkeligheden vil Hawaaibusk måske være et meget bedre navn end det officielle ”syrisk rose”? Uanset hvad, når sensommeren haven skal boostes med flotte blomster, så er syrisk rose et godt bud på en busk, som godt kan få feststemningen op og samtidig give haven et strejf af noget eksotisk.

Selvom syrisk rose stammer fra varme eksotiske lande, kan den sagtens dyrkes og trives i et nordisk land som Danmark. Der skal blot tages nogen hensyn – den er kuldskær, og det er derfor bedst at få den plantet et lunt sted i haven, hvor der er læ. Det er vigtigt at planten får rigeligt med vand, når den er plantet og skal etablere sig. Men når den først har etableret sig, kan den sagtens klare at voksestedet er til den tørre side, og den bryder sig ikke om at soppe i vand. Syriske roser er smukkest i august – september, så hvis du leder efter en smuk blomst, der kan pryde haven efter de andre sommerblomster er afblomstrede, så er syrisk rose det oplagte valg.

Kort om syrisk rose (Hibiscus syriacus)

  • Når sommerferien er vel overstået, så starter syrisk rose dens pragtfulde blomstringstid, som varer 1 1/2 – 2 mådeder
  • Fås med enkle blomster eller med mere fyldte blomster
  • Når den ikke blomstrer, står busken flot med mørkegrønne lappede blade.
  • Selvom den af og til er lidt skadet af hård frost, s kan man hurtigt beskære de døde grene væk, når det bliver forår.
  • Sund prydbusk, der blive fra 1 til knapt 2 m høje og 60-90 cm brede
  • Er forholdsvis tørketålende, og skal stå i veldrænet jord

Gartner tips om Syrisk Rose

Plantning i veldrænet jord, der meget gerne må iblandes spagnum ved plantningen. Du kan plante forår, sommer og efterår.

Vanding i forbindelse med plantningen er nødvendig. Brug 10 l vand umiddelbart efter, du har plantet. Opfølgende vanding er vigtig den første sæson i tørre perioder. Syrisk rose er relativt tørketålende.

Pasning med gødskning hvert forår – gerne fordelt på to gange, da det er en langsom starter. Hvis der er visne grene efter en hård vinter, skal de beskæres – ellers ingen beskæring. Dæk nye og unge planter med granris de første år.

Blomstrer i blå, lilla, rød og hvid

Syrisk rose er en løvfældende busk der bliver et par meter høj med stive, oprettede grene, og da den ikke fylder ret meget i bredden, er den nemt at få plads til den i haven. Den er utrolig smuk når blomsterne springer ud med blå, lilla, rød eller hvide blomster.  Syrisk rose er en sund plante, som sjældent får frostskader, når den er godt etableret i haven. Der findes et væld af sorter : nogle har enkle og åbne blomster, mens andre er mere fyldte i blomsten. Farverne er mange; hvid, sart rosa, rosa, røde, violette og blå. Hos Gug planteskole, har vi et stort udvalg af syriske roser. Se dem her!