Rønnetræer – månedens plante i oktober – lille træ med stor effekt

rønnebærtræ

Rønnetræ – et træ med stor effekt

Rønnetræer viser deres skønhed og glans flere gange om året. I foråret forvandles vinterens bare grene til en frodig trækrone dækket af med smukke blade. Dette er dog blot optakten til den smukke blomstring i maj- juni måned. De store blomsterstande omdannes derefter til dekorative (spiselige) bær og pynter i haven frem til vinteren. Når træet har kastet dets høstfarvede løv i efteråret, sidder bærrene tilbage som perleplader i stærke farver.

rønnetræ

Spændende fakta om rønnetræer:

  • Rønnebær er godt nok sure, men det skyldes det høje indhold af C-vitamin. De kan da også anvendes til at lave gelé eller marmelade. Bland gerne æbler i for at skabe balance i smagen.
  • Røn er forskelligartede. Japansk røn bliver kun omkring 5 – 7 m høj, mens bredbladet røn nemt når 10 m. De mange forskellige arter af røn gør det muligt at opfylde mange havedrømme, og har du ikke mod på et ”rigtigt” rønnebærtræ, så kan du plante den søjleformede røn, den langsomtvoksende røn eller perlerøn, som mere er en busk og kun bliver 2 m høj. Perlerøn får dekorative hvide bær.
  • Rønnetræernes flotte høstfarver er et udmærket argument for at invitere planten ind i haven. Især de japanske røn får ualmindeligt flotte høstfarver, og de stærkt fligede blade er store og giver træet et helt specielt udseende.
  • Blomsterstandene har en helt speciel duft, som lokker mange fluer til. De flittige fluer mæsker sig i nektar og sørger for en god bestøvning.

Gartnertips om rønnetræer – sådan plantes, vandes og passes det:

Plantning af rønnetræer
Du kan plante røn hele året, når blot jorden ikke er frossen. Røn er ikke et krævende træ og skal plantes i almindelig havejord. Plant rønnetræet i samme dybde som det har stået i potten og bind træet til en støttepæl.

Vanding af rønnetræer
Du skal selvfølgelig vande planten, når du planter den. Brug gerne 10 liter vand pr. rønnetræ umiddelbart efter du har plantet. Vær opmærksom på vanding den første sæson samt i tørre perioder.

Pasning af rønnetræer
Rønnetræer er nemme at passe – gød gerne to – tre gange om året samt vær opmærksom på vanding i tørre perioder. Du kan sagtens beskære røn og skabe den størrelse, der passer bedst ind i din have.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: