Gartner råd om japansk kirsebær

japansk kirsebær

Japansk kirsebær (Prunus serrulata) er et utroligt smukt prydtræ med fine lyserøde blomster. Prydkirsebær er robuste og solide træer i haven. Nogle bliver store med brede kroner, mens andre vokser i søjleform eller med nedhængende grene. Fælles for dem alle er de smukke sarte blomster i april og maj måned. Når træet står i fuldt flor, er alle grene dækket med de mest romantiske blomster i hvid, sart rosa eller rosa. At stå under sådan et smukt træ og skue en skyfri blå forårshimmel er et utrolig smukt syn.

Japansk kirsebærs oprindelse

Prydkirsebær er efterhånden blevet meget populære i de danske have, men de blev faktisk indført til Nordeuropa fra Japan i nyere tid. I Østasien, og især i Japan, har man dyrket de smukke træer i 1.000 år, og mange valfarter til landet, når de smukke træer står i blomst. I Danmark er selvsamme blomsterturister at finde – bl.a. på Bispebjerg Kirkegård, hvor den store allé af prydkirsebærsorten ’Accolade’ hvert år i april tiltrækker 150.000 besøgende.

Japansk kirsebær er en prydkirsebær krydsning, som først og fremmest er lavet for prydværdien og ikke som en frugtsort. Prydkirsebær er podede planter. Mange er podet lige over jordoverfladen, mens andre er podet på en stamme. Du kan altid få gode råd til valg af prydkirsebær fra en af vores gartnere, hvis du er i tvivl om hvilken japansk kirsebær sort, der vil passe bedst i netop din have.

Plantning og pasning af japansk kirsebær

Japansk kirsebær er relativ nem og enkel at plante og passe. Vælg en solrig plads i haven og plant i almindelig kalkholdig havejord, der er gravet godt igennem. Hvis jorden i din have består af tung lerjord, bør du iblande noget komposteret kogødning i plantehullet.  Derudover er vanding vigtig i forbindelse med plantning. Vand med mindst 20 l pr. træ, og fortsæt med at vande de to første vækstsæsoner. Først når træet er kommet godt i gang med at vokse, har det nok rødder til at finde vand i jorden.

Pasning og vedligeholdelse af japansk kirsebær er enkel. Husk at give træet noget næring i form af almindelig havegødning hvert forår og vand i tørre perioder. Beskæring er sjældent nødvendig, men bør udføres lige efter blomstring, hvis det er nødvendigt. Grene kan klippes af til drivning i vaser fra februar.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: