Dyrkning af rabarber

Dyrkning af rabarber

Rabarber

Vidste du, at rabarber egentlig er en grøntsag, rent botanisk?


Ikke nok med at den kan indgå i regnskabet på de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen. Den kan også prale af hele 13 mg C vitamin og 12 mg magnesium per 100 gram.

Man kan godt sige, at rabarber er en ret ny plante i Danmark, da den først kom til landet i 1835. De første rabarber kom til Europa fra Kina via Silkevejen. Rabarber er blevet populær gennem tiden og den bruges flittigt både i rabarbertærter, lagkager og i kompot. Mulighederne for at anvende bladstilkene stopper dog ikke der. Rabarber kan også bruges til marmelade, syltning, saft og endda is.

Dyrkning af rabarber

Vil du dyrke én af havens nemmeste afgrøder, så er rabarber et godt bud! Rabarber er særdeles velegnet til vores nordlige klima og nem at dyrke. Hvis du er nybegynder i haven, så er rabarber et rigtig godt bud på en starterplante.

Kort om rabarber:

• Rabarber er nemme at dyrke og gror godt de fleste steder.
• Du vil opnå de bedste resultater ved at plante rabarber i næringsrig jord på en solrig plads i haven.
• Rabarber er nemme at høste, når blot rabarberstilkene trækkes forsigtigt. Du skal kassere de grønne dele, da det kun er stilkene, der er spiselige.
• Der findes mange forskellige sorter af rabarber og de varierer i smag, tidlighed samt farve. Plant forskellige sorter og nyd deres forskellige smagsegenskaber.
• Høsttidspunktet for rabarber er hele foråret og frem til Sankt Hans. Du kan høste bladstilke allerede efter et år i haven.

Plantning og pasning af rabarber

Plantested
Fuld sol eller let skygge (f.eks. morgenskygge og aftenskygge). Plant med en afstand på 1 m mellem hver plante.

Plantetidspunkt
Rabarber sælges i potter og kan plantes året rundt, så længe du kan grave i jorden.

Jordbundsforhold
Rabarber skal plantes i almindelig havejord, men den må ikke være for fugtig, så risiko for råd i den overvintrende knold bliver for stor.

Høst af rabarber
Du må ikke trække for mange stilke de første to år efter plantning, da den skal have lov til at komme godt i gang og etablere sig. Høsten af rabarber begynder fra ca. midt april og slutter ved Sankt Hans.

Vanding
Vand rabarberne efter plantning med ca. 10 liter vand pr. plante. Vær især opmærksom på vanding i etableringsperioden indtil planten er kommet godt i vækst og suppler i tørre perioder.

Gødning
Rabarber giver meget, og skal derfor også gives meget. Gød hvert forår, når de første blade ruller sig ud og gød med ca. ½ mængde gødning igen i juli, når planten bygger op til næste års produktion. Gødskning af rabarber er den samme uanset om der er tale om de sædvanlige sorter eller efterårssorten ‘Livingstone’.

Beskæring
Lige så snart du opdager, at den oprette blomsterstængel springer ud – typisk i det tidlige forår, skal du med en skarp saks klippe den af ved basis. Blomstring er naturlig for planten, men også et tegn på, at den slutter med at vokse. Ved at fjerne blomsten, bevarer planten sin vegetative fase. – Har du rigelige mængder, så lad nogle blomster stå til glæde for insekterne. Blomsterstanden er også meget dekorativ.

Hvilke rabarber sort skal du vælge?

Der findes mange forskellige rabarbersorter. Nogle er små og med fine stilke som f.eks. jordbærrabarber, andre kan vokse op til næsten halvanden meter. Der findes tidlige, middeltidlige og sene rabarber. Når du skal vælge hvilke sorter du skal have i din have, er det afgørende, hvad du vil bruge rabarberne til.

  • Hvis du vil fryse rabarberne ned, så er det bedst at vælge sorter såsom `Canadian Red` og ”Timberley Early”, da de er fryseegnede.
  • Vil du høste rabarber både forår og efterår, kan vi anbefale den nye spændende sort `Livingstone`®. Denne sort, er en såkaldt remonterende sort, hvilket betyder, at den kan høstes to gange på en sæson. `Livingstone` kan høstes om foråret frem til Sct. Hans, hviler derefter ca. 6 uger, inden den nye vækstsæson begynder, og så kan du igen høste friske rabarberstængler helt frem til december.
  • Kunne du f. eks godt tænke dig at høste nye fine stilke gennem hele foråret? Så er det en god ide at plante en tidlig rabarbersort og en sen rabarbersort.

I tabellen nedunder kan du se en oversigt over gode, sunde sorter og beskrivelse af smag, farve, oxalsyre, høst og udbytte.

rabarber sorter oversigt

Rabarberklokke / rabarberkrukke

Hvis du bruger en rabarberklokke/ rabarberkrukke, kan du få rabarber tidligere blot ved at placér en rabarberklokke/ rabarberkrukke over rabarberplanten. Således får planten ekstra varme, så den vokser hurtigere, og du kan høste lækre, sprøde rabarberstængler tidligere. Denne teknik har været kendt helt tilbage fra den victorianske køkkenhave. Som en ekstra bonus vil rabarberklokken / rabarberkrukken pynte fint i haven, da den også er meget dekorativ.

Køb rabarberplanter i Gug Planteskole

Hent dine rabarber hos os, og tag en snak med en af vore gartnere, hvis du er i tvivl om sortsvalg, plantning og pasning af rabarber. Vi kan hjælpe dig med gode råd om, hvordan du kan give dine rabarber et forspring ved at vælge den rigtige sort, gødning samt tips til plantning. Se de forskellige rabarbersorter vi har i vores webshop her. Bemærk, at lagerbeholdningen varierer efter sæson.

Ønsker du en bestemt sort, er du velkommen til at kontakte os, måske kan vi skaffe den! 

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: