Dyrk dine plantere fra frø

frø
plantefrø

At dyrke dine egne planter fra frø, er ikke så svært, når du følger de grundlæggende teknikker. Mange frø kan sås direkte på voksestedet, når jordtemperaturen tillader det, men du kan med fordel forspire dine frø, og det er absolut besværet værd. 

Det er nemt og billigt at forkultivere planter, og når du sår frøene indendørs, så kommer de i gang tidligere, end hvis du venter til jordtemperaturen er varm nok til at så ude i haven. Således får du et stort forspring, forlænger høstsæsonen og får masser af planter. 

Sådan får du succes med frøforspiring

1.  Først skal du anskaffe dig en såbakke eller selvnedbrydelige potter, der sparer miljøet for plastik. Derudover skåner du dine planter for chokket ved blive plantet om i ny jord og risikoen for at beskadige af de små, fine rødder formindskes.   

2.  Så altid frøene i såjord, da den indeholder sand og meget sparsom næring. Såjord er netop beregnet til at give frøene den bedste start. Almindelig muld er ikke egnet til forspiring, da den er for næringsholdig, og du risikerer, at rødderne bliver svedne. Rødderne skal have plads til at udvikle sig – husk at så frøene med den afstand, der står på pakken.

3.  Så frøerne i fugtig såjord, tryk jorden let, så frøene kommer i kontakt med jorden og dæk dem til sidst med ganske lidt jord.

4.  Hold jorden let fugtig og sørg for at den ikke tørrer ud – i starten er det nemmest at bruge en forstøver.

5.  Placér såbakkerne lyst og overvej ekstra vækstbelysning til at hjælpe planterne i gang, da det naturlige lys i Danmark kan være sparsomt i vintermånederne.

 

6.  Tildæk bakkerne let og overvej eventuelt en varmemåtte. Når frøene er spiret, skal du fjerne overdækningen og sænke temperaturen.

Gå på opdagelse og bliv inspireret til den kommende plantesæson i vores webshop, hvor du finder et bredt udvalg af plantefrø. Bestil til levering direkte i din postkasse eller til selvafhentning i planteskolen. 

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: