De bedste æbler er dem fra egen have!

æbletræ

Det danske klima er ideelt til dyrkning af saftige og lækre æbler og her finder du en kort vejledning om dyrkning og pasning af æbletræer.
Æbler indeholder imponerende hele 6 mg C-vitamin og 3,85 mg calcium og de er nemme at dyrke og passe.

Sådan får du succes med dine æbletræer

Der findes mange æblersorter, der giver æbler i forskellige størrelser, smag og sødme. Der er dog nogle sorter, der er særligt udvalgt af de danske frugttræsproducenter pga. deres egenskaber – sunde, hårdføre og nemme at passe.  og træ forening pga. deres egenskaber – sunde, hårdføre og nemme at passe. Disse sorter er b.la. Aroma, Belle de Boskoop, Discovery, Rød Ananas, James Grieve og Fredrik. Hvis du kun har mulighed for at plante et enkelt æbletræ, så vil vi anbefale dig at plante et familietræ, der er podet med 2-3 forskellige sorter. Sorterne må meget gerne være så forskellige, at du både kan høste sommeræbler, efterårets æbler og sent modne æbler, der kan gemmes.

Bestemt selv størrelsen af æbletræet

Æbletræets størrelse bestemmes af grundstammen og derfor kan du vælge træ efter omstændighederne. I de fleste haver vil et træ på en middelkraftig grundstamme passe fint, men til små haver, kan det være en god ide at vælge en svagt voksende  grundstamme og dermed og dermed få et lille træ.

Sådan planter du et æbletræ

bletræer fra potter kan plantes året rundt, men plantning i efteråret er altid en rigtig god idé, da du sparer dig for mange vandinger.

  • Forbered plantestedet, så der ikke er græs eller ukrudt i diameter på ca. 1 meter.

  • Grav et hul der er ca. 1 ½ gang større end potteklumpen. Bland ca. 20 liter komposteret kogødning i plantehullet og placér æbletræet i samme dybde, som det har stået i potten.

  • Fyld noget af jorden rundt om potteklumpen og træd jorden let til.

  • Afslut med at vande grundigt – min. 20 liter vand pr. træ.

Vanding, gødning og bestøvning

Hold øje med udtørring og sørg for at vande hele den første sommer i tilfælde af den er tør og der ikke kommer regn.  Æbletræer skal gødes hvert forår, når de blomstrer.
Æbletræer er fremmedbestøvere. Det betyder, at der skal være et andet æbletræ i nærheden for at træet kan sætte frugt, og hvis du planter forskellige sorter i din egen have så er du sikker på succes.
Familietræer klarer bestøvningen selv.

Beskæring af æbletræer

Æbler skal have masser af lys og luft for at modne bedst muligt. Æbletræer er meget tolerante overfor beskæring og det er svært at gøre noget forkert.  De kan beskæres året rundt, men det er klogt at afholde sig fra det i blomstringsperioden, hvor du nemt kan komme til at rive blomsterne af. Det er nødvendigt at beskære æbletræerne, når grenene i kronen bliver for mange. Efter beskæringen, vil træet reagere med ekstra mange lodrette vanris, som du skal fjerne. Fik du ikke beskåret dit æbletræ inden der kom blade på om foråret, så vent med at beskære til august.