danske havecentre
danske havecentre
danske havecentre

Sommerfuglebusk

Sommerfuglebusk (Buddleja davidii) er en af havens smukkeste buske,  og som navnet antyder, tiltrækker den mange sommerfugle. Det er en frodig og smuk prydbusk med fine overhængende grene, der tynges let af store blomsterstande. De fleste prydbuske er nemme at få til at lykkes i haven, og sommerfuglebusken hører til denne gruppe. Når først sommerfuglebusken er plantet, så går alting helt af sig selv. Blomsterne dannes i løbet af foråret og sommeren, og er klar til at pryde busken fra august. I løbet af september og oktober aftager blomstringen, og tilbage ses kun de visne blomsterstande.

I milde vintre vækkes busken, og det er ikke ualmindeligt, at gå foråret i møde med grene, der er dækket af små bladrosetter, der venter på at springe ud. 

Sådan planter du en sommerfuglebusk

  1. Grav et hul, der er 1½ gang større end den potte, som busken står i. 
  2. Løsn jorden godt i bunden. 
  3. Sørg for at potteklumpen er godt vandmættet og fjern så potten.
  4. Nu sænkes planten ned i hullet og den opgravede jord fyldes i.
  5. Justér planten, så planten dækkes til med ca. 3 – 5 cm jord
  6. Træd forsigtigt jorden til og ret planten, så den står lige.
  7. Vand til med mindst 10 l vand pr. plante, og sørg for, at give din nyplantede sommerfuglebusk vand i tørre perioder hele det første år i din have. 

Placering af sommerfuglebusk

Den optimale placering for en sommerfuglebusk er på en solrig plads i haven. Busken kræver ikke speciel jord og skal plantes i almindelig næringsrig havejord. Sommerfuglebuske er nøjsomme planter og kræver meget lidt pasning.

Beskæring af en sommerfuglebusk

Du behøver strengt taget ikke at klippe i din sommerfuglebusk. Hvis nogle af grenene visner i løbet af vinteren, så bryder den fra knopper, der sidder længere nede i busken. Skulle du have brug for at beskære busken, så den bevarer sin kompakte form og danner en god top, så skal du klippe busken tilbage hvert forår. VENT med at klippe til midten af april. Med dette lidt senere beskæringstidspunkt undgår du, at planten mister sin energi i vejrmæssigt kolde perioder henover vinteren og det tidlige forår. Vær ikke ked af at klippe grønne skud af – busken kan sagtens nå at vokse sig stor og kraftig med kaskader af blomster til august.

Sommerfuglebuske sorter

Sommerfuglebuske findes i et væld af farver, så det altid er muligt at finde én der passer til din have. Nogle af sorterne danner hvide blomster, andre rosa eller laksefarvede. De mange nuancer af lilla, violet og blå kommer til udtryk i rigtig mange forskellige sorter, mens den lidt mere sjældne røde sort er forholdsvis ny på markedet. Afhængigt af sorten, bliver sommerfuglebuskene mellem ca. 60 cm og 3 m.

Alle sorter af sommerfuglebuske har dejligt duftende blomster, som tiltrækker sommerfugle og andre nyttige insekter. 

Populære arter af sommerfuglebusken

Sommerfuglebusk (Buddleja davidi `Prince Charming`) med intens pink blomsterstand, næsten hindbærfarvet. Bliver ca. 1 meter høj og bred. Lang blomstringstid fra sensommer til efterår.

Sommerfuglebusk (Buddleja `Flower Power`) med skiftende blomsterfarver. Blomsterne er rosa-violette i udspring for senere at blive bronze til orange. Fantastisk duft og sommerfuglene er vilde med den. 

Sommerfuglebusk (Buddleja `Grand Cascade`) er en stor sommerfuglebusk med let hængende kæmpestore blomsterstande i lysviolette nuancer. Lang blomstringstid fra sensommer. Højde op til 180cm. Bredde ca.200cm.

 

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: