Optimal pleje af dine julestjerner

Et sus af farver til langt ind i det nye år

Hvis du passer dine julestjerner ordentligt, kan du nyde dem i dit hjem flere måneder efter julen – måske helt til påske! Deres smukke dækblade, som kommer i forskellige farver, former og størrelser, tilføjer et markant præg til ethvert rum og skaber en hyggelig fornemmelse på grå efterårs- og vinterdage.

Køb planter med den bedste chance for vækst

Den vilde version af julestjernen kommer fra Mexico. I det tropiske Mellemamerikanske klima vokser planten til meterhøje buske, og denne præference for lys og varme har den også givet videre til de moderne dyrkede julestjerner, som vi kender og køber herhjemme. Mørke, træk og kulde er gift for julestjerner. Det skal du også huske, når du står i butikken og udvælger dem. En julestjerne skal allerede fra butikken være placeret et passende sted. Julestjerner placeret i et mørkt hjørne af en butik, et trækfuldt indgangsparti eller udenfor ved temperaturer under 15°C mister normalt deres blade inden for få dage efter købet og dør ofte kort tid efter. Du kan genkende en sund julestjerne på dens kraftige, tætte løv uden skader og spirende, gulgrønne blomster i midten af ​​de farvede dækblade. Jorden skal hverken være udtørret eller gennemblødt våd. Husker du dette, når du vælger dine stjerner, får du de bedste med hjem til stuen.

Pak dem ind og gå hurtigt hjem

Når du har udvalgt og købt din julestjerne, og hvis ved udetemperaturer under 15°C skal den pakkes godt ind og tages med hjem i varmen med det samme. Indpakning beskytter også mod blæst, så blade og stængler ikke knækker under transport. I minusgrader skal du også pakke selve potten ind, da hverken den eller jorden giver tilstrækkelig beskyttelse til de følsomme rødder. Hvis du transporterer din julestjerne i bil under frostvejr, så undgå at løbe ærinder med planten i bilen. Uden opvarmning bliver det hurtigt meget koldt i en bil – og selv velindpakkede planter overlever det ikke længe.

Væn langsomt din plante til den nye temperatur

For at gøre din julestjernes overgang fra kold til varm så stressfri som muligt, skal du fjerne indpakningen fra din julestjerne med det samme, du kommer hjem. Så den ikke får det alt for varmt. Vent lidt med at flytte den ind i et varmt rum. I et køligere rum som køkkenet eller udestuen kan din julestjerne akklimatisere sig i fred. Efter et par timer kan du flytte den til sin endelige placering.

Vælg et passende sted

Den perfekte placering er lys, varm og beskyttet mod træk og store temperaturudsving. For eksempel er et sted lige ved siden af ​​hoveddøren ikke egnet. Den ideelle rumtemperatur er mellem 15-22°C. I princippet er der ikke noget galt i at placere din julestjerne ved siden af ​​et velisoleret vindue. Det er dog vigtigt at flytte den til et beskyttet sted, når du lufter ud, så den ikke får træk. I vindueskarmene beskytter en tallerken under potten din plante mod at få ‘kolde fødder’. Julestjerner kan lide det varmt, men ikke for varmt. Et sted lige ved siden af ​​en radiator eller et komfur er ikke ideelt, fordi julestjerner reagerer let på for høje temperaturer ved at kaste deres blade. Dybest set, jo varmere det er, jo mere vand har planten brug for.

Vand moderat og regelmæssigt

Julestjerner tåler let tørhed bedre end for meget fugt. Først når toppen af ​​jorden er tørret ud, skal du vande din julestjerne. Indersiden af ​​rodklumpen på planten må aldrig tørre ud. Det er umuligt at give et endeligt svar på hvor ofte, du skal vande hver enkelt julestjerne. Ud over den omgivende temperatur og luftfugtighed er vigtige faktorer f.eks. pottens størrelse. Minijulestjerner i 6 cm potter har oftere brug for vand end planter i 12-13 cm potter, fordi de har mindre jord i potten.

Julestjerner kan vandes oppefra, nedefra eller ved nedsænkning. Ideelt set skal du bruge vand ved stuetemperatur. Når du vander ovenfra, skal du give små mængder vand hver anden til tredje dag, indtil rodklumpen er jævnt fugtig uden at være helt gennemblødt. Når du vander nedefra, hældes vandet i plantekassen eller underkoppen. Jorden vil absorbere så meget, som julestjernen har brug for. Bliv ved med at tilføje vand, indtil rodklumpen er gennemblødt, og der er væske tilbage i underkoppen. Ved nedsænkning, skal den næsten tørre rodklump helt ned cirka en gang om ugen, indtil vandet holder op med at boble. Løft derefter julestjernen hurtigt, lad den dræne og sæt planten tilbage i plantekassen. Med alle tre metoder er det vigtigt at fjerne overskydende vand fra tallerkenen eller plantekassen senest 15 minutter efter vanding for at undgå vandfyldning og rodskader.

Følg alle disse tips, og du vil nyde farverige julestjerner langt ind i det nye år.

Elegant borddekoration med julestjerner i cremede farver

Mørke, varme nuancer af grøn har en beroligende effekt. I de elegante borddekorationer står nuancerne smukt i kontrast til julestjernernes strålende cremehvide farve. Giv dine gæster en festlig velkomst ved at placere afskårne julestjerner på deres tallerkener. Tip: Undgå at gøre tallerknerne beskidte ved at pakke enderne af stilkene ind i grøn blomstertape eller placere dem i et blomsterrør med vand.

Skandinavisk julestjernedekoration

 

I dette elegante nordiske design kombineres cremefarvede julestjerner med vinterbærgrene (Ilex verticillata), eukalyptusgrene (Eucalyptus robusta), flamingoblomst/anthurium og protea for at skabe en kunstnerisk og kreativ dekoration.

Julestjerner som afskårne blomster

Som afskårne blomster skiller julestjerner sig ud med deres enorme blomster og lange levetid. Afskårne julestjerneblomster kan holde sig friske i omkring to uger i en beholder fyldt med rent vand eller gennemblødt blomsterskum. Umiddelbart efter afskæring dyppes de afskårne ender i varmt vand (ca. 60°C) i et par sekunder og derefter straks i koldt vand. I eksemplet til venstre er en skåret julestjerne sat ind i en julekugle med dens lille hætte fjernet og fyldt med vand. Dette lægges derefter i en skål. Et navneskilt viser gæsten hen til den rette plads ved bordet.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: