Har du nogensinde undret dig over, hvorfor dine planter ikke vokser og trives som de burde? Det kan faktisk skyldes mangel på kalk i din havejord. Kalk er et vigtigt næringsstof for planter, og det hjælper med at regulere jordens pH-niveau, så planterne bedre kan optage næringsstoffer.

Hvis du vil sikre, at dine planter vokser sundt og stærkt, kan det være en god idé at tilføje kalk til din havejord. Kalk kan hjælpe med at forebygge mos og ukrudt i din have, og det kan også forbedre jordens struktur. Så hvis du vil have en smuk og sund have, så sørg for at give den rette mængde kalk. Kig forbi planteskolen og få vejledning i, hvordan du bedst kan tilføje kalk til din havejord.

Husk at kalk ikke er en mirakelløsning, men en vigtig faktor i at sikre, at dine planter har de bedste betingelser for at vokse og trives.

Kongerslev Kalk i Gug Planteskole

Som noget nyt i Gug Planteskole har vi valgt at tage lokalt produceret kalk fra Kongerslev i vores sortiment. Kongerslev Kalk er en familievirksomhed, som geografisk befinder sig i vores ”baghave” og producerer kalk og gødningsprodukter af højkvalitet med fokus på bæredygtighed, økologi og genanvendelighed.  Så nu kan du købe lokalt produceret perlekalk i planteskolen, samt få råd og vejledning af vore faglærte gartnere om, hvordan og hvornår du skal bruge kalk i din have.

Om Kongerslev kalk 

Kongerslev kalk er en familievirksomhed etableret i 1950´erne oven på en righoldig naturressource af kalk. Kalken er mellem 65 og 130 mio. år gammel og udgør undergrunden i store dele af Danmark.

Kalk bruges til mange formål – bl.a. jordforbedring, fodertilskud, hygiejneforbedring og i industrien. Kalk er en forudsætning for, at næringsstoffer i gødning kan udnyttes optimalt.

Hvorfor skal du give græsplænen kalk?

Kalk er et vigtigt tilskud til havens planter, køkkenhaven og græsplænen, da kalk forbedrer planternes mulighed for at optage næringsstofferne fra jorden og gødningen. Kalk kan give din græsplæne nyt liv, så den bliver grøn og sund. Det er en udbredt myte at kalk kan fjerne mos i græsplænen, men det er desværre ikke korrekt. Ikke desto mindre kan kalken påvirke mos i plænen indirekte, da kalken styrker græsset, så det kan konkurrere mod mosset. Det er tilfældet, når jorden er for sur og har en pH under 6. Hvis værdien ligger under 6, vil græsset ikke trives optimalt, da det får svært ved at optage de næringsstoffer, det behøver. Som resultat bliver væksten svag og mosset vil efterhånden tage over. Hvis du er i tvivl om jordens pH, kan du foretage en pH jorbundstest.

Hvornår skal man kalke græsplænen?

Et godt tidspunkt at give plænen kalk er i vinterhalvåret. Du kan give haven kalk i efteråret omkring oktober og november indtil engang i foråret i april.

Hvilke type kalk skal du bruge?

Kalk fås som dolomitkalk, som pulver og som perlekalk. Perlekalken fra Kongerslev er 1-4 mm og kan spredes med en udlægger, men du kan også sagtens bare strø den ud med hånden.  

BONUSTIP!
Giv din vinplante lidt kalk! Dine vinplanter vil blive rigtige glade for en håndfuld kalk tidligt forår, da de trives bedst i kalkholdig jord

Er du i tvivl omkring kalkning af haven, græsplænen eller køkkenhaven? Så husk, at du altid er velkommen til at kigge ud i planteskolen eller kontakte os, så hjælper vi gerne med noget vejledning. Kontakt os i dag!

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: