Kæmpejernurt månedens plante i juli

kæmpe jernurt

Kæmpejernurt hedder Verbena bonariensis på latin, og den har mange brødre og søstre i jernurtfamilien. Den bliver op til 1 meter høj og blomstrer med små lilla-blå blomster samlet i fine skærme. Alle jernurt tiltrækker insekter, og hvis du vil byde nytteinsekterne velkommen i din have, så er denne plante et godt valg. Kæmpejernurt hører blandt de etårige sommerblomster i haven, men mange har god erfaring med selvsåning og/eller overvintring i milde vintre.

 

Vidste du at….

• Kæmpejernurt vokser naturligt i Argentina og det sydlige Brasilien?
• Jernurtfamilien består af omkring 250 forskellige arter og i Danmark blev Verbena officinalis indført som lægeplante i 1600-tallet.
• Den har en utrolig lang blomstringstid – fra juli og frem til der kommer frost, står de lillablå blomster samlet i små tætte klaser.
• En rimelig robust og vejrtolerant sommerblomst – både kraftig regn og hedebølge klarer de fleste jernurtsplanter uden problemer.

 

Gartnertips vedr. kæmpejernurt

  • Plantning af kæmpejernurt
    Vælg en solrig plads og grav et plantehul, der er ca. 1½ gang større end potten. Løsn jorden godt og sørg for at jorden er trykket godt ned omkring potteklumpen. Ønsker du at anvende kæmpejernurt i krukker, så anbefaler vi, at du planter i god kvalitetsjord.
  • Vanding af kæmpejernurt
    Vand godt til i forbindelse med plantningen, og fortsæt med at vande hele sommeren. Viser efteråret sig meget regnfuld, så bør krukker med kæmpejernurt sættes i ly under et tagudhæng.
  • Beskæring af kæmpejernurt
    Beskæring eller nedklipning af visne blomstertoppe er nødvendig, men vent gerne til foråret, for hele vinteren kan fuglene nyde godt af de mange blomsterfrø på planterne. Ofte selvsår kæmpejernurt sig, og ønsker du ikke en invasion af planter, er det vigtigt, at du i det tidlige forår får luget alle de små planter væk.

Har du spørgsmål? Kontakt os i dag!

Har du læst: