Plant med god samvittighed

 

Gug Anlæg og Planteskole er først i Danmark med 100 pct. genanvendelig jord

 

Af Niels Henriksen

 

Efterhånden som gravning af tørv truede med at udslette de danske moser, fik producenterne behovet for tørv dækket først i Baltikum og senest i Rusland, men nu har svenske Weibulls som de første i Skandinavien udviklet en 100 pct. genanvendelig tørvefri plantejord.

I Danmark er Gug Anlæg og Planteskole først med at tilbyde produktet, som haveejerne trygt kan bruge med den bedste miljørigtige samvittighed.20160303_140356-1

 

Fiber og barksmuld

 

– Produktet består af organiske materialer, som findes i nærområdet ved Weibulls jordfabrikker. I jordblandingen findes fibersmuld, som er et restprodukt fra den svenske papirindustri, barksmuld samt kompost. Den genanvendelige jord indeholder desuden naturligt forekommende gødning og er et meget mere velegnet produkt end det havekompost, som vi kan hente på genbrugspladserne. Her risikerer vi nemlig at slæbe ukrudt, svampesporer og ikke mindst dræbersnegleæg med hjem i vores haver, påpeger medejer Martin Holmriis, Gug Anlæg og Planteskole.

 

Højbede eller krukker

 

– Den genanvendelige jord udgør en porøs masse med de samme egenskaber som spagnum. Den er derfor særdeles velegnet som jordforbedring bl.a. ved sandet jord, men den er også perfekt til brug i højbede eller krukker. Mange lader sig lokke af billige tilbud på forårets plantesække og bruger jorden herfra til krukker og højbede, men jord fra plantesække er slet ikke beregnet til højbede eller krukker. Jorden vil pakke sig og blive hård og tillader derfor ikke vandet at sive igennem. Resultatet bliver at kun den øverste lille del vil være tilstrækkelig porøs til at rødderne kan få ilt og vokse, forklarer Martin Holmriis, der i stedet råder til at bruge eksempelvis den genanvendelige jord fra Weibulls, hvor fibermulden bidrager til at holde på fugtigheden, så planterne ikke visner og derfor gør det lettere for også den uerfarne haveejer til at få succes med stauder, krydderurter eller sågar kartofler og grøntsager i den lille køkkenhave i højbedene.

Plantekumme_i_ZINK