Det er efterårsferie og en fremragende årstid til at nyde udelivet og bruge naturen til at være kreativ.

1. Traditionelle Kastanjedyr 
Frugterne på mange af vores træer falder til jorden lige nu, og det er oplagt at samle nogle håndfulde og komme i lommen. De smukke kastanjer, de flotte valnødder, de glatte agern fra egetræer og de runde hasselnødder. Der skal ikke meget til for at sammensætte træfrugterne til fine fantasidyr med tændstikker. Da skallen er meget hård, kan det være en fordel at finde en lille fin skruetrækker frem, så man kan forbore hullet. Alternativt kan man bruge en limpistol til at samle kunstværkerne.

TIPS Kan du huske, hvordan man laver en kastanjeuro? Dan en “sol” ved at stikke tændstikker ind i kastanjen. Vikl garn rundt og dan et fint edderkoppespind lignende mønster. Nu kan kastanjen hænges op som uro.

2. Efterårsløv 
Indsaml store, små, savtakkede, ovalformede, gule, orange eller rødlige blade. Bladene kan bruges til mange ting. Du kan presse dem, så de i tørret form kan dekorere lykønskningskort eller bruges tilen løvfalds-decoupage, hvor du maler et tyndt lag lim henover bladene. Du kan bruge dem til at lave en fin krans eller du kan tegne på dem med posca-tusser. Prøv også at imprægnere bladene med glycerin – så holder farverne længere.

3. Lav mad over bål 
Årets kvote af bålafbrænding er langt fra brugt efter en tør sommer med forbud mod åben ild. Find derfor brænde og økser frem til bålfest for hele familien. Man kan komme helt ned i tempo af at sidde og betragte flammer, og gløder og når vi bare alle lugter af bålrøg, gør det ingenting. Bag snobrød, rist skumfiduser, men prøv også at varme suppe over den åbne ild.

Opskrift på brændenældesuppe
5 – 6 dl brændenældeblade (helst topskud)
2 løg
5 fed hvidløg
2 porrer
4 spsk jomfruolivenolie
1½ l grøntsagsbouillon
salt og peber

Brændenælderne hakkes i fine stykker, løg og porrer skæres i mindre stykker. Grøntsager og brændenælder brunes i den varme olie inden grøntsagsbouillon hældes ved. Når suppen har simret i ca. 20 min. er den klar.

PS det bagte snobrød passer fint til suppen 🙂

4. Udhul og dekorer græskar 
Den 31. oktober fejrer vi Halloween. En skræmmende oplevelse for mange børn og barnlige sjæle, og traditionen tro skal der udhules græskarhoveder. Vi er udfordret af med særdeles lune temperaturer, så nedbrydnings tiden for græskar er meget kort. Hvis du pensler alle sårflader med Atamon, vil du kunne forlænge hovedets holdbarhed med ca. 10 dage. Alternativt kan du bruge helt almindelig olie eller kokosolie. Olien virker som et beskyttende lag mod forrådnelse og udtørring, så du kan have glæde af det udskårne Halloween græskar i længere tid.

5. Kom til pingvinjagt hos os og vind en miniplante –

I efterårsferien inviterer vi alle børn under 14 år til at deltage i ”pingvinjagten” på de 5 pingviner gemt rundt i butikken.
Deltagerne skal indsamle bogstaver fra pingvinerne for at komme frem til trylleordet, der udløser et stk. miniplante ved kassen.